Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

24. 10. 2023. 12:50 >> 12:50
2

BIVŠI RADNICI MA

U novom tenderu za prodaju imovine nema Fokera 100

Bivši radnici kompanije "Montenegro airlinesa" (MA) koja je u stečaju, ističu da nemaju komunikaciju sa stečajnim upravnikom Milanom Radulovićem, kao ni sa stečajnim sudijom Ivanom Kovačevićem, zbog čega su neobaviješteni o ponovnom pokušaju prodaje dijela imovine ove firme. Netransparentnost Radovićevog rada na koju su i ranije ukazivali posebno ih zabrinjava i sumnjaju da nezakonito postupanje. Posebno ističu da se u novom tenderu ne pojavljuje avion Foker 100, a ne znaju kome je, i kada prodat.

Kako navode u saopštenju, u pomenutom tenderu primjećuju da u ponudi nema vazduhoplova tipa Foker 100, registarskih oznaka 4O-AOM, za koji nezvanično saznaju da je već prodat, ali ne i kome i po kojoj cijeni.

"Kada je stečajna uprava MA na čelu sa Sašom Zejakom planirala da pomenuti Foker 100, kodnog naziva 'Majk' vrati u plovidbenost i iznajmi ga već zainteresovanim partnerima, izračunali smo da bi iznajmljivanje istog, koji je bio u ispravnom stanju sa velikim brojem rezervnih djelova donio minimum 100.000 eura prihoda mjesečno (neto). Zato nam je, kao povjeriocima i građanima, vrlo važno da saznamo po kojoj cijeni je prodat, kao i šta je Radulović uradio da bi sačuvao resurse i vrijednost ovog aviona, koji je u stečaju bio na samom pragu plovidbenog stanja – zahvajujući angažovanim kolegama u stečaju", navode radnici MA.

Ako je "Majk", kako kažu, izgubio na resursima – čija je to orgovornost i čija je odgovornost, to što se plovidbenost dovela do samoga kraja i nije realizovana, država izgubila na porezima, a povjerioci na stečajnoj masi.

Podsjećaju da su se svi sektori koje su podignula angažovana lica u stečaju u mandatu Saše Zejaka, uništeni u mandatu Milana Radulovića, a vrijednost stečajne mase minimizirana. Zato je bitno uporediti ponašanja nekadašnje i sadašnje stečajne uprave MA.

"Da je rad stečajnog upravnika netransparentan, vidi se i iz činjenice da još nijesmo u saznanju po kojoj cijeni se iznajmljuje hangar Montenegro Airlines-a AD u stečaju novoj avio-kompaniji Air Montenegro, iako je ugovor potpisan, već više od pola godine, kao ni kojom je pravnom "gimnastikom" stečajni upravnik izbjegao obavezujuće odredbe koje postoje u ugovoru o zakupu između MA i Aerodroma CG, koji je potpisan još 2008. godine, a koje ne omogućavaju davanje hangara u podzakup", naglašavaju u MA.

Kažu da je evidentno da hangar MA u stečaju predstavlja jednu od ciljnih tačaka mogućih zakupaca Aerodroma Golubovci, a koji se povezuju u medijima za odlazećeg premijera Dritana Abazovića, koji zahvaljujući angažovanim kolegama u stečaju i Saši Zejaku, nije uspio da ovaj značajni resurs izdvoji iz vlasništva i ustupi ga inostranim ciljanim licima.

"Sve naše radnje koje smo preduzeli nakon pokretanja stečaja očigledno se nisu poklapali sa planovima i ciljem tadašnje Vlade CG da potpuno uništi Montenegro Airlines", navode u saopštenju.

Bivši zaposleni MA, ističu da su nakon najave gašenja kompanije reagovali i upozoravali na lošu procjenu i odluku, a nakon uvođenja stečaja pokušali da iskoriste resurse i znanje u MA, što nije naišlo na razumijevanje sada već bivših ministara MKI, a kao rezultat dobili smo novu kompaniju koju potresaju skandali, u vidu netransparentnosti i očiglednog konflikta interesa u samom Odboru direktora.

Zapitali su šta je sa krivičnim i drugim prijavama koje su angažovani u stečaju podnijeli protiv počinilaca.

"Zašto se odlažu ročišta za predmete u kojima su pokrenuli postupke naplate u korist stečajne mase MA? Zašto se Privredni sud CG krije od povjerilaca? Zašto mi u 'pravnoj' državi nemamo zakonska prava – da znamo šta je sa našom imovinom u stečaju? Priče da je MA bio pod političkim uticajima i da se zbog toga morao otvoriti stečaj, svakim danom padaju u vodu i vidi se katastrofalna greška pojedinaca u državi koji svoje kratkoročne mandate vjenčavaju dugoročnim interesima. Ukoliko žele da ublaže katastrofalne posljedice, predlažemo zajednički dijalog: povjerilaca (i država je povjerilac), nekadašnjih angažovanih stručnjaka – nakon otvaranja stečajnog postupka, predstavnika nove izvršne vlasti i Saše Zejaka, kako bi se pronašlo najbolje moguće rješenje za trenutni kolaps civilnog komercijalnog vazduhoplovstva u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju NVO Bivši radnici MA, koje je potpisala predsjednica Nela Marković.

Bivšim radnicima MA se i dalje duguje sedam plata, tri i po godine neizmirenog radnog staža, dok nikada nije ponuđen socijalni program za one koji nijesu našli novo zaposlenje, a uz to se stečajni postupak bezrazložno odlaže, pa već, kako navode, vide istu sudbinu bivših radnika "Radoja Dakića", Solane "Bajo Sekulić" i mnogih drugih, čiji je stečajni postupak trajao decenijama.

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније