Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

М.В. [ WSJ ]

29. 10. 2023. 18:55 >> 19:08

LIST WSJ DONOSI DETALjE HAPŠENjA

Do Kvon vožnju od Petrovca do podgoričkog aerodroma platio 4.000 eura

Američki "Vol strit džurnal" (WSJ) objavio je članak o hapšenju optuženog korejskog kriminalca Do Kvona, ističući da je dva sata prije Kvonovog hapšenja u martu izvor upozorio ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića da je Kvon u zemlji i poslao kopiju Kvonovog pasoša na ministrov telefon. Kvon je potom uhapšen na podgoričkom aerodromu, dok je pokušavao da se ukrca na avion za Dubai. Trenutno je u ekstradicionom pritvoru, i čeka se odluka Crne Gore da li će ga izručiti SAD ili Južnoj Koreji.

Novinar "Vol strit džurnala" Aleksandar Osipovič objavio je na mreži X da obje zemlje terete bivšeg južnokorejskog "kralja kriptovaluta" Kvona za veoma ozbiljna krivična djela. U tekstu WSJ navodi se i vrlo zanimljiv podatak - vozaču koji ga je vozio od Petrovca do aerodroma u Podgorici Do Kvon je za tu uslugu dao 4.000 eura, a to je vožnja koja traje oko sat i, kako se navodi, u pitanju je velika suma za prosječnog građanina Crne Gore.

Do Kvon je, inače, uhapšen 23. marta u Podgorici a prema optužbama iz SAD i Južne Koreje, počinio je prevare na tržištu kripto valuta koje se mjere milijardama eura. 

List donosi i detalje hapšenja Do Kviona i Hang Čang Jona na podgoričkom aerodromu 23. marta, a navedeno je da su bili nervozni, te da su upozoravali policajce da su "oni VIP" i da ih tako tretiraju gdje god odu. 

Prije dolaska u Crnu Goru, kako se navodi, Kvon je bio u Srbiji, i potom je jednom saradniku iz kriptoindustrije rekao da ima neki dogovor sa lokalnom vladom. Drugom je rekao da su ga srpski organi za sprovođenje zakona pustili da ostane i nakon što se saznalo da je za njim raspisana crvena potjernica Interpola.

Otprilike dva sata prije Kvonovog hapšenja u martu, jedan izvor upozorio je ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića, da je Kvon u zemlji i poslao kopiju Kvonovog pasoša na ministrov telefon.

Dan kada je Kvon nestao iz Singapura - 7. septembra 2022. godine - advokatska firma Drev & Napier pokušala je da mu uruči papire o žalbama investitora koji su rekli da su zajedno izgubili više od 50 miliona dolara prilikom kraha firme Terra USD-a.

Za to vrijeme, tvrdi se, Kvon je živio u jednoj od najelitnijih rezidencija u Singapuru.

Pred sudom u Podgorici osuđeni su zbog falsifikovanja isprava. Potom je Viši sud u Podgorici odredio u junu ekstradicioni pritvor za Do Kvona i Čang Juna. 

Određen im je pritvor od šest mjeseci. 

U tom periodu crnogorski sud će odlučiti da li će Do Kvona izručiti Južnoj Koreji, koja ga potražuje zbog sumnje za prevaru vrijednu 40 milijardi dolara preko kriptovaluta.

Osim Interpolove potjernice za Do Kvonom koju je raspisala Južna Koreja, njegovo izručenje su tražile od vlasti u Podgorici i Sjedinjene Američke Države.

On i njegov poslovni partner uhapšeni su 23. marta, kada su pokušali da napuste Crnu Goru, koristeći lažne pasoše. Zbog toga su pred sudom u Podgorici osuđeni na višemjesečne zatvorske kazne.

U Južnoj Koreji je u septembru 2022. izdat nalog za hapšenje Do Kvona, nakon što su njegove kriptovalute Terra i Luna doživjele krah, kao i kompanija Teraform Labs, u kojoj je suvlasnik.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније