Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

02. 11. 2023. 09:57 >> 13:30

MEĐUNARONI DAN NEKAŽNJIVOSTI ZLOČINA

Atmosfera za rad u medijima loša, ubistvo Jovanovića neriješeno

Međunarodni je dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, 2. novembar, a atmosfera u našoj zemlji nije bolja u odnosu na godine iza nas - tokom 2023. evidentirao je 11 napada, prijetnji i pritisaka na novinare i medijske kuće, a ne smije se zaboraviti da već 19 godina nije riješeno ubistvo Duška Jovanovića, urednika "Dana”.

Nalagodavci, organizatori i počinioci tog gnusnog ubistva još nijesu poznati.

Duško Jovanović ubijen je u noći 27. maja 2004. godine u Podgorici, nakon što je izašao iz redakcije.

Prethodni sastav Vlade i tadašnji premijer Dritan Abazović apostrofirali su da je ranije bilo opstrukcija u istrazi, koje je on nazivao "epskim opstrukcijama" svih državnih organa iz tog vremena.

"Slučaj Duška Jovanovića je prioritet i očekujemo da, nakon što se neke personalne promjene dese, ovome damo poseban značaj", rekao je Abazović nakon jednog od sastanaka u Vladi u vezi napada na novinare.

Abazović se zalagao da se pitanje ubistva Jovanovića aktuelizuje kroz Savjet Evrope, i tražio međunarodnu ekspertizu kako bi se napredovalo u istrazi.n 

Iako je odmah nakon ubistva 2004. godine država obećala efikasnu istragu, rezultata niti je bilo niti ih ima.

U to vrijeme, na vlasti je bila Demokratska partija socijalista (DPS) bivšeg predsjednika države Mila Đukanovića, a tadašnja opozicija je ovo ubistvo dovodila u vezu sa pisanjem lista o duvanskoj mafiji.

Novine "Dan" su tada uglavnom prenosile tekstove zagrebačkog "Nacionala", koji su objavljivani od 2001.godine a prema kojima su Milo Đukanović i biznismen Stanko-Cane Subotić bili dio "duvanske mafije" koja je krijumčarenjem cigarete zaradila ogroman novac. Njih dvojica su to negirali.

Urednik "Nacionala" Ivo Pukanić ubijen je 2008. godine.

Za saučesništvo u ubistvu Jovanovića do sada je osuđen jedino Damir Mandić na 19 godina zatvora.

Policija je našla određene dokaze o njegovom kretanju u noći Jovanovićevog ubistva, između ostalog, i na limenci ostavljenoj u blizini automobila iz kog je pucano.

Bivši direktor policije Veselin Veljović je 2019. godine saopštio da taj slučaj nije zatvoren, ali da je istraga ugrožena zbog greške ili profesionalnog nesnalaženja tadašnjeg tužioca.

Veljović je tada navodio da je nakon ubistva Jovanovića policija imala "u rukama jednog od saučesnika, Damira Mandića", ali je tužilac odlučio da ga sasluša tek sjutradan, do kada je on, nakon konsultacija sa advokatom, odlučio da se brani ćutanjem.

Bivši policijski funkcioner Milan Vujanović pred kamerama je rekao da je Vesna Medenica tada kao vrhovni državni tužilac opstruirala istragu o ubistvu Jovanovića.

Prema njegovim riječima, Medenica je od početka znala za službenu zabilješku sa priznanjem danas jedinog osuđenog za to ubistvo Damira Mandića, ali nije reagovala i odmah uputila tužioca u CB Podgorica.

Kako se kasnije ispostavilo, navodi on, to je bila ključna stvar koja je uticala da se ubistvo Jovanovića nikada potpuno ne rasvijetli.

Službena zabilješka sačinjena je u CB Podgorica 5. juna 2004. godine, svega nekoliko dana nakon ubistva urednika “Dana”. U njoj je Mandić detaljno opisao i ulogu drugih lica u tom zločinu, ali zbog toga niko drugi nije procesuiran.

U maju 2021. godine, nakon smjene DPS-a sa vlasti, Vlada tadašnjeg premijera Zdravka Krivokapića je saopštila da je pokrenuta nova istraga o ubistvu Jovanovića, ali opet bez konkretnih rezultata.

Neki od najozbiljnijih ranijih slučajeva, poput ubistva Jovanovića, napada na Oliveru Lakić i Tufika Softića i dalje nisu dobili adekvatan epilog.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније