Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M.

04. 11. 2023. 07:48 >> 08:48
3

NAKNADA ZA URBANU SANACIJU

Od legalizacije za pet godina šest miliona eura

U Crnoj Gori je od 2018. godine predato oko 56.000 zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata. Do sada je donijeto 2.818 rješenja o legalizaciji, a po osnovi naknade za urbanu sanaciju prikupljeno je šest miliona eura. To je u emisiji "Mreža" na TVCG kazala Radmila Lainović iz Ministarstva urbanizma.

"Postupak legalizacije otpočeo je stupanjem na snagu Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata evo već od 2017. tj od 2018. jer je do tada važio rok za predaju zahtjeva za legalizaciju. Predato je za čitav ovaj period oko 56.000 zahtjeva za legalizaciju po svim opštinama", kazala je Lainovićeva.

Ona je kazala da nadležno ministarstvo vrši nadzor nad procesom, a jedinice lokalne samouprave vode postupke legalizacije.

"I nama kvartalno dostavljaju izvještaj o broju zaprimljenih zahtjeva, odobrenih zahtjeva...", pojašnjava Lainovićeva.

Ona je kazala da do sada imaju 2.818 donijetih rješenja o legalizaciji.

"Što je mali broj u odnosu na broj vremena i broj podnijetih zahtjeva. Ali imamo od ovih skoro 56.000 zahtjeva oko 20.000 koji su negdje u postupku,i na dopunu dokumentacije ili u prekidu postupka", kazala je ona.

Kaže da je zakonom definisano da se može donijeti rješenje o legalizaciji ukoliko se objekat nalazi na orto-foto snimku iz 2017. ili 2018. i ukoliko je u skladu sa smjernicama sa osnovnim urbanistčkim parametrima vezanim za prostor na kojem se nalazi bespravni objekat.

"Cilj zakona je da se i nakon postupka legalizacije naplate naknade, i da se izjednače oni koji su legalni i oni koji su bespravno gradili. Taj proces traje decenijama. Došlo je do velike devastacije prostora, uzurpirane su jedinice koje su u vlasništvu države... Moraju se dešavati i planska dokumenta, a pristupili smo i izmjeni zakona. Već je javna rasprava prošla u aprilu", saopštila je Lainovićeva.

Ona je napomenula da je Zakon i dalje na snazi, a da je legalizaciju moguće pokrenuti i završiti, te da mnogo stvari zavisi i od bespravnih graditelja.

"Za sada je prikupljeno preko šest miliona naknade za urbanu sanaciju. Skoro pola tog iznosa naplaćeno je u glavnom gradu. Te naknade su najviše u Podgorici i južnom dijelu, dok su na sjeveru niže. Tu cijenu definišu organi lokalne samouprave", pojasnila je Lainovićeva.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније