Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

10. 11. 2023. 19:24 >> 19:25

NVO 35MM

"Političari iz prethodne vlade dodatno srozali ugled Crne Gore"

Kao organizacija koja 16 godina nadgleda sprovođenje politika kada su u pitanju ljudska i manjinska prava sa posebnim osvrtom na medijske slobode, medijski pluralizam, samoregulaciju i napade na novinare, nove medije, digitalnu transformaciju i dostupnost digitalnih servisa građanima, izražavamo veliku zabrinutost zbog najniže ocijenjenog Izvještaja o napretku od strane EK do sada sa srednjom ocjenom 3.12, kazali su iz NVO 35mm.

"Ukratko, političari iz predhodne Vlade su još jednom uspjeli da setom loših odluka, koje su uključivale i oglušavanje o preporuke EK i Venecijanske komisije, smanje ionako skromne domete u EU integracijama i dodatno srozaju ugled Crne Gore u međunarodnim okvirima. Ono što dodatno zabrinjava je što ubrzo nakon svakog objavljivanja izvještaja EK, kao po ključu, slijedi talas relativizacija i tumačenja - ovih dana od bivšeg premijera do aktuelnog predsjednika države - koja su višestruko opasna jer prije svega obmanjuju javnost sa svojim populističkim i neznalačkim tumačenjem zaključaka, a odnedavno čak i komentarima sadržaja - šta je i kako trebalo pisati - što je u diplomatskim terminima praktično skandal. Što se tiče oblasti iz izvještaja koje blisko pratimo, slika je prilično siva: od stagnacije do nezadovoljavajuće implementacije u insitucionalnom i zakonodavnom okviru", kazali su iz NVO 35mm. 

Kako se navodi u ovogodišnjem izvještaju, Crna Gora u velikoj mjeri nastavlja da ispunjava svoje međunarodne obaveze u pogledu ljudskih prava ali su potrebni dodatni napori kako bi se zakonodavni i institucionalni okvir implementirao.

"Ono što nije promaklo Evropskoj komisiji, a na što NVO 35mm svojim programima i projektima skreće pažnju, jeste da su najranjivije grupe društva (Romi i Egipćani, osobe sa invaliditetom i LGBTIQ osobe) i dalje izložene diskriminaciji, govoru mržnje i zločinu iz mržnje. Takođe još jedna ranjiva kategorija – žene, su i dalje ugrožene s obzirom da je nastavljen rast broja femicida. Osim femicida, javno izražena mizoginija, rodno zasnovano nasilje i nasilje nad djecom ostaje pitanje koje izaziva ozbiljnu zabrinutost Evropske komisije. U Izvještaju se navodi da je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se osiguralo efikasno sprovođenje zakona, pristup pravdi i sprovođenje prava u upravnim i sudskim postupcima, posebno za ugrožene grupe. Mi i dalje smatramo da najranjivijim grupama društva nije potrebno samo pomoći kroz pomenute mehanizme, već i kroz kontinuiranu edukaciju na svim nivoima, kao i podizanje svijesti građana/ki, ali i informisanje putem medija i senzibilizacijom cjelokupnog društva o položaju najranjivijih grupa", poručeno je u saopštenju. 

I pored ocjene da Crnu Goru krasi pluralizam medija i određeni nivo pripremljenosti u oblasti slobode izražavanja, Evropska komisija karakteriše napredak kao ograničen u ovoj oblasti. Napominju da, iako su obezbijeđeni brzi i efikasni odgovori na nove slučajeve nasilja na novinarima, izostaje efikasno sudsko praćenje starih slučajeva napada na novinare.

"Dodali bismo da se u većinski tehničkom mandatu Abazovića nastavio negativni trend gdje je direktno prvi čovjek vlade neprimjereno kritikovao rad njemu nepodobnih medija i NVO aktivista, i tako dodatno raspirivao vatru koja, primijetićemo, u ovako podijeljenom društvu, konstantno tinja a posljedice osjećaju upravo kontrolori svake vlasti- mediji i NVO", navedeno je u saopštenju.

NVO 35mm je kroz učešće u radnim grupama u oblasti medija i digitalne transformacije dala doprinos razvoju profesionalne medijske scene, slobodnih medija i jednakog pristupa novim digitalnim i elektronskim uslugama.

"Posao u ovim oblastima nije okončan, određeni pomaci su napravljeni, ali mora još puno da se radi. Pozdravljamo konstantan monitoring u oblasti medija, za koji smatramo da je ključan ukoliko želimo da trasiramo put u EU na pravi način. Pozivamo vlasti da kontinuirano unapređuju status novinara, kao i zakone, kako bi bili što transparentniji, a sa posebnim osvrtom na Zakon o slobodi medija. Evropska komisija uviđa da su ranjive kategorije društva i dalje izložene diskriminaciji, govoru mržnje i zločinima iz mržnje. Na različitim novim i društvenim medijima se javno iznose takvi stavovi, udružuju se simpatizeri fašističkih ideja, bez ikakve adekvatne kazne za vrijeđanja, prijetnje i nanesene štete zajednicama i pojedincima. Poglavlje 10 nalaže da pravila štite potrošače i podržavaju univerzalnu dostupnost modernih usluga - prosječan crnogorski konzument/potrošač novih i digitalnih medija ne zna koja su njegova prava i obaveze, a mnogim modernim uslugama informatičkom pismenošću nije dorastao. Na to su uticali različiti faktori, briga zbog nedostatka osnovnih životnih potreba i ograničen pristup internetu", ocjenjuje se u saopštenju.

Univerzalna dostupnost podrazumijeva i da sav sadržaj bude dostupan osobama s invaliditetom, disleksijom, osobama sa različitim oštećenjima vida...pa, kako se ističe, u tom smislu značajan dio populacije nema jednaka prava kada je dostupnost informacija u pitanju.

"Pozivamo nadležne da usvoje set koraka i planova gdje o novim medijima moraju da razgovaraju multidisciplinarni timovi: oni koji se bave medijima, oni koji se bave razvojem tehnologije, predstavnici relevantnih institucija, predstavnici kulture, predstavnici ranjivih grupa. Strategije, načela i Zakoni se moraju razvijati zajedno sa novim medijima, kako bi bili vodilja, a ne naknadno saniranje štete", ocjenjuju iz NVO 35mm.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније