Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Slobodan Doknić, TVCG ]

12. 11. 2023. 10:01 >> 13:35
3

NEOPHODNA REAKCIJA

Nedostaje sudija, nema ni kandidata

U većini osnovnih sudova u Crnoj Gori primjetan je i osjetan nedostatak sudija. Nedostaje i interesovanje za popunu upražnjenih mjesta, pa su u Sudskom savjetu i Osnovnom sudu u Herceg Novom, gdje nedostaje više od polovine sudija, saglasni da bi trebalo promijeniti zakonski okvir za izbor sudija i njihovo delegiranje.

Ako čekate pravdu u većini osnovnih sudova širom Crne Gore, moguće da ćete pričekati malo duže. Razlog za to je što sudovima u brojnim opštinama fali 25 sudija. Žabljak od nedavno nema niti jednog sudiju, a kritična situacija je i u Osnovnom sudu u Herceg Novom, gdje umjesto sedam sudija rade dvoje.

"Opterećeni smo velikim brojem predmeta, postupamo u svim referatima i ti predmeti se ne mogu zakazati u zakonskom roku, a ne mogu se ni riješiti u zakonskom roku", kazala je predsjednica Osnovnog suda u Herceg Novom Vesna Gazdić.

Situacija je nezavidna i u osnovnim sudovima u južnoj regiji i na sjeveru. Iz Sudskog savjeta kažu da imaju veliki problem sa popunom upražnjenih mjesta upravo na sjeveru, jer kandidati ne žele da rade u tom dijelu države. 

"Ja taj otpor mogu da razumijem jer možete da imate kandidata, kao što smo imali iz Nikšića, koji tamo ima porodicu, kupio je stan, još ako je u pitanju žena koja ima malo dijete a trebalo bi da bude raspoređena u Bijelo Polje i koja nema u ovom trenutku nikakvu drugu podršku od strane države", kazala je predsjednica Sudskog savjeta Vesna Simović Zvicer.

Jedan od razloga zbog kojih kandidati ne žele da rade u sudovima van mjesta prebivališta su i troškovi života tokom obuke u Podgorici kao i loši zakoni. Sagovornice predlažu i konkretna rješenja.

"Rješenja koja smo mi predložili da budu kroz izmjene Zakona o Sudskom savjetu i sudijama unaprijeđena na način što ćemo imati pravni osnov da te sudije koje se raspoređuju van mjesta prebivališta ili boravišta, ukoliko je udaljenost veća od 50 kilometara imaju pravo ili na naknadu troškova smještaja ili naknadu troškova prevoza, zavisno od toga kako se opredijele da li da putuju ili da žive u mjestu u kojem su raspoređeni i naravno, troškove odvojenog života", kazala je Zvicer.

"Ukoliko bi se zakon izmijenio u dijelu da se obuka za kandidata za sudiju može obavljati u Osnovnom sudu u Herceg Novom, mi bismo već imali na sljedećem oglasu sigurno dva kandidata koji bi se prijavili za istu", kazao je Gazdić.

U hercegnovskom Osnovnom sudu se nadaju da će kolege u Kotoru i Cetinju prihvatiti rješavanje zaostalih predmeta i time pomoći da se teška situacija zbog nedostatka kadra prebrodi.

 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније