Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Александра Јовачевић [ TVCG ]

25. 11. 2023. 20:09 >> 20:49

NASILjE U PORODICI

Na presude se čeka godinama, nema zaštite za žrtve

Međunarodni je dan borbe protiv nasilja nad ženama. U Crnoj Gori stanje se iz godine u godinu pogoršava, jer za nasilje u porodici na presude se čeka godinama, a ne postoji ni adekvatan sistem zaštite žrtava. Iz nevladinog sektora očekuju da nova vlada preuzme inicijativu i promijeni stvari. Premijer Milojko Spajić sa Tvitera poručuje da će se sa svim oblicima nasilja izboriti tako što će ojačati institucije.

Godina u kojoj su ubijene dvije žene, a nečije majke, sestre, ćerke. Ako vrijeme računamo od ubistva Šejle Bakije, žrtava femicida bilo je više.

Biljana Zeković iz NVO SOS telefon, navodi da je u periodu od godinu i po bilo pet ubistava.

Direktorica NVO Centar za ženska prava Maja Raičević kaže da je nasilje učestalije iz godine u godinu.

"Sve riječi i udarci ostaju zaključani u četiri zida. Sve kako bi se sačuvala porodica, ali ne i sopstveni život", navodi Raičević.

Zeković ističe kako nijedna žena koja je bila žrtva femcida nije zatražila pomoć.

"Jeste od sistema ali nije bila pomoć adekvatna", navodi ona.

Čekajući čarobno rješenje, nahrabrije žrtve nasilja u porodici završe u nekom od skloništa. Već povrijeđene i utučene, tražeći pomoć naiđu na ljude u sistemu koji ih dodatno obeshrabre da izlaz uopšte postoji.

Zeković ističe da može da se ispoštuje zakon, "ali odnos prema žrtvi nasilja može da bude takav da se ona osjeti još više ugroženom, i kada se to desi, ona odustane od prijave."

I dok porodice stradalih u femicidu u Crnoj Gori godinama čekaju da pravda progovori, iz nevladinog sektora pozivaju da Vlada konačno nešto i uradi.

Premijer Milojko Spajić je danas na Tviteru obećao da će Vlada podržati i afirmisati građanske aktiviste u borbi protiv nasilja nad ženama.

Zeković, takođe, dodaje da je od moralne osude, kritike i prezira, koje se najčešće izražavaju kada su u pitanju prekršajna i krivična djela, važnije da institucije dosljedno procesuiraju, sankcionišu i eliminišu svaki vid nasilja nad ženama.  

Da je stanje u državi alarmantno poručuju i iz kancelarije Zaštitnika ljudskih prava.

I dok mi o problemima najčešće pričamo i ukazujemo na sve češće nasilje, svijet marširajući ulicama pokazuju da ćutanje nije opcija.

Zato danas u velikom broju, ujedinjeni glasno traže da institucije zaštite žrtve, a nasilnike kazne.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније