Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.

13. 02. 2024. 14:21 >> 14:21
Čitaj mi:

ĐEKA-RAIČEVIĆ

"Uspostaviti Savjet za rodnu ravnopravnost na najvišem političkom nivou"

Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava prepoznaje vrijednost i značaj saradnje sa nevladinim organizacijama u sprovođenju politike rodne ravnopravnosti, istakao je ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka u razgovoru sa aktivistkinjama Centra za ženska prava.

Ministar je naglasio značaj doprinosa nevladinih organizacija koje su prepoznatljive po svom aktivnom učešću u različitim projektima usmjerenim ka unapređenju društvenih normi i postizanja pravednijeg i ravnopravnijeg društva.

Predstavnice Centra za ženska prava istakle su svoju posvećenost promociji i zaštiti ženskih ljudskih prava, kao i zalaganje za ostvarivanje potpune rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori.

Đeka je iskazao i punu podršku aktivnostima Centra za ženska prava u kontekstu buduće sveobuhvatne reforme izbornog zakonodavstva i donošenja Zakona o Vladi. Dogovorena je zajednička zagovaračka pozicija koja proizilazi direktno iz preporuka CEDAW i UPR-a, a koja se odnosi na unapređenje zakonskih garancija za bolju političku participaciju žena.

Na sastanku je razgovarano o krovnom anti-diskriminacionom zakonu čiji se predlog teksta nalazi pred Evropskom komisijom. Usvajanje ovog zakona značiće i početak rada na izmjenama i dopunama Zakona o rodnoj ravnopravnosti u skorije vrijeme.

Đeka i izvršna direktorica Centra za ženska prava Maja Raičević razmijenili su mišljenja i o potrebi ponovnog ustanovljavanja Savjeta za rodnu ravnopravnost na najvišem političkom nivou, kao važnog mehanizma koji treba da garantuje efikasnu i horizontalnu primjenu politika rodne ravnopravnosti.

Izabela Kordić, u svojstvu projektne koordinatorke, predstavila je dinamiku realizacije projekta "Broje li se žene u Crnoj Gori: rodna analiza zvanične statistike".

Ovaj projekat ima za cilj pružanje dubinske analize i ocjene stanja rodne ravnopravnosti u zemlji, a finansijski je podržan od strane Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.

Đeka je ponovio važnost ovakvih inicijativa i podržao napore Centra za ženska prava u ostvarivanju postavljenih ciljeva, izrazivši optimizam i naglašavajući važnost zajedničkog angažmana u ostvarivanju društvene jednakosti i pravičnosti. Ova partnerstva imaju za cilj doprinijeti ostvarivanju rodne ravnopravnosti u korist zemalja Zapadnog Balkana i Turske, rekao je ministar.

Anita Stjepčević, koordinatorka programa javnog zagovaranja informisala je o stepenu sprovođenja monitoringa o implementaciji Akcionog plana Nacionalne strategije rodne ravnopravnosti za 2023. godinu ispred ove nevladine organizacije.

Na temelju Memoranduma o saradnji koji su Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava i Centar za ženska prava potpisali 2017. godine, dogovoreno je da se u narednom periodu intenziviraju zajedničke aktivnosti sve sa ciljem da se osigura rodna dimenzija u svim tekućim reformskim procesima na putu evropske integracije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније