Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

ТВЦГ

26. 11. 2023. 19:30 >> 19:29

U HERCEG NOVOM

Sahranjen profesor Ratko Božović

U Herceg Novom sahranjen je profesor Ratko Božović, koji je preminuo prije tri dana u Beogradu.

Božović je bio univerzitetski profesor, sociolog i književnik. U biografiji mu se navodi da je smisao života vidio u tome što je uvijek bio gospodar svojih izbora, igrao je svoju igru i nikad nije bio igračka u tuđim rukama.

Bio je profesor Fakulteta političkih nauka u Podgorici i Beogradu za predmete: Teorija kulture, Sociologija kulture, Kulturna politika, Javno mnjenje. Dugogodišnji je šef Katedre za novinarstvo i političku sociologiju.

Gimnaziju je završio u Nikšiću, a Filozofski fakultet u Beogradu 1959. godine. Magistrirao 1967, a doktorirao 1971. godine.

Božović je bio član Udruženja književnika Srbije. Bio je redovni profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu, dugogodišnji šef Katedre za novinarstvo i političku sociologiju. Predavao je i na Fakultetu političkih nauka u Podgorici.

Deset godina proveo je kao predavač Sociologije kulture na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Nikšiću.

Bio je profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti i Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu, na Filološkom fakultetu u Beogradu i na poslijediplomskim studijama Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

Radio je i kao jugoslovenski dopisnik francuskog časopisa za svjetsku politiku “Democratie Nouvelle” (Nova demokratija), urednik edicije „Kultura i društvo” i biblioteke „Poenta”.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније