Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Вања Ракоњац, ТВЦГ

09. 12. 2023. 15:57 >> 15:58

POMOĆ ZA PACIJENTE SA DISKUS HERNIJOM

U bjelopoljskoj bolnici uspješno izvedena nova metoda liječenja bola u kičmi

U bjelopoljskoj opštoj bolnici izvedena je minimalno invazivna procedura kod pacijenata koji imaju problema s diskus hernijom. Terapija bola nije klasični operativni zahvat i do sada se nije primjenjivala ni u jednoj crnogorskoj zdravstvenoj ustanovi. Za ljekare bjelopoljske bolnice to je još jedna stepenica ka novim interventnim procedurama.

Uz minimalan rizik izvedeno je prvo oslobađanje zarobljenog nerva u kičmi. Za Ibrahima Haskovića to je bila prilika da izbjegne operativni zahvat i bude prvi pacijent kojem je u bjelopoljskoj bolnici izvedena epiduraliza ili terapija bola. Tu metodu izveli su ljekari bjelopoljske bolnice Ranko Caković i Kenan Erović predvođeni profesorom doktorom Predragom Stevanovićem koji je prvi uveo takvu proceduru liječenja u KBC "Dragiša Mišović".

"Imao sam strahovite probleme sa kičmom. Svaki pokret nagli meni je smetao, imao sam velike bolove. Kad sam čuo da će da dođe ovaj profesor zamolio sam menadžment bolnice da budem među prvima pacijentima. Operacija je za sada prošla dobro", kaže Hasković.

Stevanović je kazao da je u pitanju procedura koja može da pomogne, a da pacijenti ne moraju da se opšerišu.

"Dakle, ovo nije klasična operacija. Mi uvodimo jedan kateter preko kože do onog nivoa kičmenog stuba gdje se na neki način razgrnu ti ožiljci i oslobodi korijen tog nerva", objašnjava Stevanović.

Dr Caković, anesteziolog naglašava da je ovo jedan način da se uradi oslobađanje, da se nervu pomogne da se oslobodi.

"Da se taj nerv koji pati oslobodi da ne pritiska. Drugi način je nakon aheliolize aplicirani koktel lijekova gdje se smanjila inflamacija nerva i samim tim očekujemo poboljšanje u smislu boljeg života pacijenta i manjih bolova", navodi Caković.

Operacija koja je trajala sat izvedena je u lokalnoj anesteziji. Kroz istu proceduru prošao je još jedan pacijent, Lazar Jeremić. Za doktore koji su kroz edukaciju prošli u KBC "Dragiša Mišović" ovo je još jedan izazov u radu. Specifičnost terapije bola koju uvode u Opštoj bolnici je i to što se po prvi put izvodi u Crnoj Gori.

"Čestitam i dr Eroviću i dr Ranku na takvoj ekspeditivnosti. Iskreno, nisam očekivao da će tako brzo to da urade. Baš sam srećan jer ovo otvara mogućnost da se ovdje pokrenu i brojne druge interventne procedure i kako su oni izveli ovu prvu, ja sam ubijeđen da će to vrlo brzo da urade i sa svim drugim intervencijama", ističe Stevanović.

Caković dodaje da je ovo prva stepenica ka budućem radu i da će ovu proceduru uvrstiti u neke rutinske procedure koje će biti pružane bolesnicima u bjelopoljskoj bolnici.

"Cilj nam je da u bjelopoljskoj bolnici napravimo Centar za bol kako bismo građanima Bijelog Polja i ostalih opština na ovaj način pomogli, da nijedan pacijent ne trpi bol", kazao je dr Kenan Erović, direktor OB.

Ibrahim i Lazar su nakon intervencije tri sata ostali u bolnici. Na svojim nogama i bez bola poslati su kućama. Poduhvat koji se i u regionu radi u rijetkim klinikama bjelopoljska Opšta bolnica upisuje na listu svojih metoda liječenja.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније