Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Биљана Ровчанин, ТВЦГ

09. 12. 2023. 20:54 >> 21:31
2

MEĐUNARODNI DAN

Borba protiv korupcije još u početnoj fazi

Na Međunarodni dan borbe protiv korupcije iz Vlade najavljuju odlučniju borbu kroz jačanje institucija nadležnih za primjenu zakona, iz ASK-a kažu da su spremni da nastave da doprinose borbi protiv korupcije. No, aktivisti NVO sektora i novinari smatraju da konkretnih rezultata u ovoj oblasti nedostaje. 

Korupcija je najveća prepreka ekonomskom i društvenom razvoju svakog društva, i zato borba protiv te pošasti, kako smatra potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica, nije jednostavan zadatak i zahtijeva uključivanje svih aktera. 

"Vlada Crne Gore uložiće napore usmjerene na suzbijanje korupcije i jačanje organa za sprovođenje zakona, kroz sveobuhvatnu reformu zakonodavnog i strateškog okvira, kao i pune podrške sudstvu i tužilaštvu u njihovoj borbi protiv korupcije", kazao je Koprivica.

S druge strane, iz Agencije nadležne za sprečavanje korupcije tvrde da su kao najbolje ocijenjena institucija u izvještaju Evropske komisije u poglavlju 23 spremni da i u budućem periodu doprinesu borbi protiv korupcije, a to očekuju i od ostalih.

"Vrijeme je da deklerativnu posvećenost evropskim integracijama zamijenimo odlučnim akcijama, i da najodgovorniji u procesu, nosioci najviših javnih funkcija, donosioci zakona i kreatori politika, usmjere energiju u tom pravcu", kazala je Jelena Perović, direktorka ASK-a.

U nevladinom sektoru, međutim, smatraju da nadležni ne bi trebalo da imaju mnogo razloga za zadovoljstvo.

Pavle Čupić iz Građanske alijanse cijeni da smo u ranijem periodu vidjeli da su neki visoki funkcioneri bili obuhvaćeni istragama i da su protiv njih pokrenuti postupci. 

"Da se određeni tužioci, visoki zvaničnici policije nalaze trenutno u Spužu što znači da možemo reći da određeni pomak postoji ali to nije dovoljno, još nemamo osuđujuće presude.

A da bi ih imali neophodno je, smatra urednik Portala Radio Televizije Crne Gore Marko Vešović, kompletirati pravosuđe, izabrati Vrhovnog državnog tužioca i članove Sudskog savjeta.

"Moramo razmisliti o boljoj organizaciji u Višem sudu koji je žestoko opterećen predmetima, što i njihovi predstavnici jasno priznaju. Mora se razgovarati o većim platama u pravosuđu i mislim da je nasušno potrebna nova palata pravde. Ako je suditi po onome što sada gledamo mi ćemo imati priliv još većeg broja predmeta to sve treba rješavati", kazao je Vešović.

Samo tako, kako zaključuju naši sagovornici, Crna Gora može naredne godine ostvariti i konkretne rezultate u borbi protiv korupcije koji će značiti i ubrzanje puta ka Evropskoj uniji.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније