Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 04. 2014. 13:11 >> 13:10

PISMO PREDSJEDNICI US

HRA: Ustavni sud mora ulivati povjerenje

Akcija za ljudska prava obratila se predsjednici Ustavnog suda Desanki Lopičić apelom za hitno odlučivanje o inicijativi za ocjenu ustavnosti Poslovnika Skupštine kojim je uvedeno treće glasanje za Vrhovnog državnog tužioca.

HRA je medijima dostavila pismo upućeno predsjednici Ustavnog suda u kome, takođe, apeluju i za unaprjeđenje javnosti rada Ustavnog suda u vidu - objavljivanja rasporeda odlučivanja u predmetima i najave sjednica.

Apelujući za hitno odlučivanje o inicijativi za ocjenu ustavnosti Poslovnika Skupštine, kojim je predviđeno tzv. „drugo ponovljeno glasanje“ za izbor VDT-a, HRA podsjeća da je 28. Marta podnijela inicijativu za ocjenu ustavnosti Poslovnika Skupštine u dijelu koji se odnosi na izbor VDT-a.

„Jer je Poslovnikom “dopisano” treće glasanje, odnosno tzv. “ponovljeno drugo glasanje” suprotno Ustavu koji propisuje isključivo dva kruga glasanja nakon čega se u slučaju neizbora mora ponovo raspisati javni konkurs. HRA je  Ustavnom sudu Crne Gore podnijela i  zahtjev za određivanje privremene mjere odlaganja zakazanog glasanja do konačne odluke Ustavnog suda“.

Kako Ustavni sud nije postupio po ovoj inicijativi, dvije nedjelje kasnije, Skupština Crne Gore je održala sjednicu i sprovela treći krug glasanja, podsjećaju iz HRA, dodajući da su, tim povodom, sa žaljenjem konstatovali da „u ovom slučaju Ustavni sud nije stao u zaštitu Ustava Crne Gore, a da je novoizabrani sastav Ustavnog suda odlučivši da ignoriše inicijativu, pokazao nespremnost da efikasno i odgovorno obavlja svoju funkciju“.

Iz Akcije za ljudska prava su, u pismu predsjednici Ustavnog suda, ustvrdili da je, glasanjem za VDT-a suprotno Ustavom propisanoj proceduri, Ustav relativizovan, da je demonstrirana spremnost da se on mijenja aktima niže pravne snage, protivno principu ustavnosti koji čini temelj vladavine prava.

„Svima je jasno da je izbor VDT od posebnog značaja za demokratizaciju Crne Gore. Međutim, ovaj pokušaj da se do reforme dođe kršenjem Ustava predstavlja posebno težak udarac vladavini prava, kome Ustavni sud nije stao na put. Kako u tom proteklom postupku nije izabran VDT, a najavljeno je ponovno raspisivanje konkursa, apelujemo na Vas da obezbijedite da ovoga puta Ustavni sud blagovremeno odluči o našoj inicijativi i tako ne dovede u pitanje ustavnost izbora Vrhovnog državnog tužioca“, navodi se u pismu ove NVO upućenom Desanki Lopičić. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније