Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.

15. 12. 2023. 15:52 >> 17:54
Čitaj mi:

PROTEST ISPRED VLADE

"Nećemo da ćutimo, borba protiv nasilja da bude prioritet"

Na protestu ispred Vlade Crne Gore povodom presude Višeg suda u slučaju ubistva Zimrite Nerde čule su se brojne poruke i zahtjevi od Vlade da ojača institucije koje su uključene u sistem borbe protiv nasilja u cilju efiksne zaštite žrtava.

"Tražimo od Vlade da ojača nadležnost ranije uspostavljenog operativnog tima za nasilje u porodici kao nezavisnog mehanizma za procjenu rada svih nadležnost institucija koje su uključene u sistem borbe protiv nasilja u cilju efiksne zaštite žrtava, okončanja nekažnjivosti službenika koji ne izvršavaju svoje dužnosti u slučajevima nasilja u porodica i izgradnju povjeranje u rad državnih institucija", poručeno je na protestu. 

Prisutni su istakli da zahtijevaju da se osigura kontinuirana supervizija slučajeva i djelotvoran sistem odgovornosti unutar svih institucija koje su uključene u sistem borbe protiv nasilja.

 

Traže da se osigura da se dovrši rad na izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici i krivičnog zakonodavstva, i da se ono dodatno unaprijedi mjerama.

"Nećemo zvanična saopštenja, sućut, ućutkivanje, ni ovu vrstu tišine, niti podizanje svijesti, niti riječi pravda, budućnost, rodoljublje a pogotovo ne ravnospravnost, rodna, glasna, ili suštinska uvijena u protokolarne fraze, nećemo nijedno rebro, ključnu kost, vilicu, oko, ili ženu manje", saopšeno je u Proglasu. 

Protest je organizavao Centar za ženska prava (CŽP). Iz CŽP-a su ranije poručili da su revoltirani takvom presudom i da su očekivali pravdu.

Prvostepenom odlukom Višeg suda, Dalibor Nikolić je osuđen na 12 godina zatvora zbog nasilja u porodici. Iz Višeg suda su objasnili da je presuda prvostepena i da postoji pravni lijek, kao i da će dugostepeni sud cijeniti ispravnost pravne kvalifikacije.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније