Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ R.B. ]

28. 12. 2023. 12:39 >> 12:39
Čitaj mi:

PROTEST ISPRED SKUPŠTINE

Premijeru predati zahtjevi, na sastanku da se razgovara o problemima

Premijer Milojko Spajić pozvao je na sastanak organizatore današnjeg protesta u Podgorici, koji se održava u cilju sprečavanja nasilja nad ženama, ali i zaštite žrtava i adekvatnog kažnjavanja počinilaca. Njemu su ispred Skupštine danas uručili zahtjeve sa predlozima konkretnih mjera za sprečavanje nasilja.

"Više nema vremena za čekanje, životi žena su ugroženi, institucije ne funkcionišu, od Vas očekujemo podršku posvećenost ovoj temi i očekujemo da tema naslja nad ženama i društvenog nasilja bude prioritet u radu Vaše Vlade", kazala je Spajiću Maja Raičević, izvršna direktorica Centra za ženska prava (CZP).

Ta tema, odgovorio je premijer, nije bila u fokusu u prošlosti. Poručio je da će probleme raspraviti na sastanku.

"Mi smo vaš narod", poručile su okupljene premijeru. 

Organizatori su saopštili da se protest organizuje kao reakcija na niz „brutalnih nasilnih događaja”, od kojih su neki imali tragičan ishod, kao i na neadekvatni odgovor sistema, čiji je rezultat sporna presuda za ubistvo Zimrite Nerde.

Iz NVO CŽP i Posljednja kap su najavili da će, pred okupljanje, premijeru Milojku Spajiću uručiti listu zahtjeva sa predlozima konkretnih mjera za sprečavanje nasilja.

“Ignorisanje nasilja nas je u samo proteklih šest godina koštalo života 15 žena”, poručili su organizatori.

Oni, kako su naveli, zahtijevaju od Vlade da konačno preuzme odgovornost i posveti se sprečavanju nasilja, zaštiti žrtava i adekvatnom kažnjavanju počinilaca, ali i odgovornih lica u institucijama čiji su „propusti ugrozili živote i bezbjednost žrtava”.

„Umjesto tvitovanih obećanja i fraza obesmišljenih ponavljanjem bez konkretnog djelovanja”, naveli su organizatori.

Iz NVO CŽP i Posljednja kap su pozvali na solidarnost u borbi za pravo na život bez nasilja svih građanki i gradjana Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније