Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J. [ Mina ]

06. 01. 2024. 13:31 >> 13:36
Čitaj mi:

IJZCG

Porastao broj djece vakcinisane MMR vakcinom

U Crnoj Gori je prošle godine 14,5 hiljada djece primilo vakcinu protiv malih boginja, zauški i rubele, rekli su iz Instituta za javno zdravlje (IJZCG), navodeći da je taj broj veći za oko dvije hiljade u odnosu na 2022. godinu.

Iz IJZCG su agenciji MINA rekli da je, od 1. januara do 28. decembra prošle godine, prvom dozom MMR-a vakcinisano 8.295 djece, dok je drugu dozu primilo njih 6.210.

Prema njihovim riječima, primijetan je veći broj djece koja su vakcinisana MMR-om u odnosu na 2022. godinu.

„Prošle godine je tu vakcinu primilo oko dvije hiljade djece više u odnosu na 2022. godinu“, rekli su iz IJZCG.

Oni su ukazali da je tokom prošle godine dato 31.645 vakcina protiv velikog kašlja, 600 više u odnosu na godinu ranije.

Kako su naveli iz IJZCG, prvom dozom vakcinisano je 6.922 djece, drugom 6.878, trećom dozom 6.451, dok je prvu revakcinu primilo 6.496 mališana.

Iz te zdravstvene ustanove su podsjetili da je od ove školske godine uvedena druga revakcina protiv velikog kašlja, koja se daje pri upisu u prvi razred, pa je do sada 4,7 hiljada djece primilo tu vakcinu.

Iz IJZCG su kazali da je od septembra 2022. godine, kada je počela vakcinacija protiv humanog papiloma virusa, do 28. decembra prošle godine, 6.664 djevojčica i djevojaka primilo HPV vakcinu.

Oni su rekli da se tokom vikenda bilježen porast vakcinisane djece i da će se takvom praksom vjerovatno nastaviti i tokom ove godine.

Na pitanje šta može uticati na slabiji odziv na vakcinaciju, iz IJZCG su rekli da su najčešće u pitanju dezinformacije na društvenim mrežama da MMR vakcina izaziva autizam.

„Brojne studije koje su sprovedene, jasno su dokazale da nema uzročno - posljedične veze između te vakcine i autizma“, naveli su iz IJZCG.

Iz te zdravstvene ustanove su kazali da kontinuirano sarađuju sa zdravstvenim radnicima i medijima kako bi promovisali vakcinaciju i podigli svijest o važnosti imunizacije.

„Ipak, uvijek postoji prostor za unapređenje i dodatne napore koji mogu biti preduzeti kako bi se dalje podržala vakcinacija“, kazali su iz IJZCG.

Oni su rekli da se sprovodi dosta aktivnosti poput edukacija zdravstvenih radnika, roditelja, kao i novinara, radi pružanja tačnih informacija o efikasnosti vakcina, njihovoj bezbjednosti, rasporedu imunizacije i važnost vakcinacije u prevenciji bolesti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније