Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Aleksandra Jovančević, TVCG ]

08. 01. 2024. 07:58 >> 07:58
1
Čitaj mi:

OČEKIVANJA

"Izgradnja pravosudnog kvarta ubrzaće pravdu"

Izgradnja pravosudnog kvarta u Podgorici, kompleksa koji će obuhvatiti sve pravosudne organe, ubrzaće pravdu u Crnoj Gori, vjeruju sagovornici TVCG.

Vlada je donijela odluku da se na Zabjelu gradi Pravosudni kvart. Tako je prethodna ideja 43. Vlade da se Palata pravde gradi na Ćemovskom polju stavljenja van snage.

Za sada je sve u fazi nacrta, tako da se u narednih pola godine očekuju finansijske projekcije i datum početka radova. Plan da pravosudni kvart obuhvati sve segmnete pravosuđa i tužilštva, pozdravljaju svi iz sistema, jer vjeruju da će rješavanje prostornih kapaciteta ubrzati sudske postupke.

Advokat Branislav Lutovac kaže da je pola svog radnog vijeka u sudnici držao papire na koljenima, i da nije imao sto ispred sebe.

"Kako je stanje u Višem sudu neuslovno, stanje u Višem tužilastvu gdje se obavljaju istražne radnje je nehumano", rekao je Lutovac.

Tokom tri i po decenije od kad je sagrađena poslednja zgrada za pravosuđe rastao je samo broj predmeta. Broj sudnica je ostao istiili se suđenja održavaju u neuslovnim kancelarijama.

Kako nam je rekao Sreten Jakić, državni sekretar u Ministarstvu pravde, planirana su dva kompleksa, odnosno dva objekta za pravosuđe.

"Jedan za tužilaštvo i jedan za esnafska udruženja", kazao je Jakić. 

Radoje Korać, predsjednik Sudskog savjeta, smatra da je odluka vlade dobra i da je to prilika da se prosotorno objedine svi elementi pravosidnog sistema. 

Kompleks koji će obuhvatiti sve pravosudne organe, vjeruju naši sagovornici, ubrzaće pravdu u Crnoj Gori. 

Lutovac se nada da će to kao rezultat imati efikasnije sudske postupke i da će doći do ubrzanja, i brzih zakazivanja ročista pred sudom.

"Što će rezultirati zadovoljnijim strankama", rekao je Lutovac.

Jakić navodi da adekvatna infrastruktura predstavlja uslov za vladavinu pravde i pristup pravdi.

"Konačno će se rasteretiti nase sudije i tužioci a građani imati efikasniji pritsup pravdi", kazao je Jakić. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније