Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Portal RTCG ]

22. 01. 2024. 06:44 >> 15:31
3

Goran Jovanović za Portal

Građani prošle godine donirali 260.000 eura za liječenje djece

Fondacija „Budi human“, od osnivanja 2016. godine, do danas, uz podršku građana, prikupila je novac za liječenje 104 mališana koji su borbu za život morali da nastave u inostranstvu, rekao je Portalu RTCG izvršni direktor Fondacije, Goran Jovanović. To znači, navodi, da je u prosjeku svake godine, 15-oro djece dobilo pomoć Fondacije i građana Crne Gore.

Djeca koja su korisnici Fondacije „Budi human“ boluju od različitog spektra težih oboljenja. Novac im se prikuplja onda kad u našoj državi više nemaju mogućnost da nastave liječenje, odnosno, kad im zatreba pomoć stručnjaka iz regiona ili svijeta.

Nastavljaju da grade za one koji na rubu egzistencije 

“Stoga, u zavisnosti od specifičnosti bolesti, neka stanja se nikada ne mogu u potpunosti izliječiti, ali se mogu unaprijediti, dok se kod drugih može doći do srećnog ishoda i potpunog izlječenja. Više je primjera djece koja su postala socijalno sposobna, verbalna, motorički unaprijeđena, kao i djece koja boluju od karcinoma i koja su se uspješno izliječila, ali, svako dijete je individua, a na nama je da damo svoj maksimum da im svima pomognemo što je više i adekvatnije moguće”, kazao je Jovanović.

Samo prošle godine, precizira naš sagovornik, prikupljeno je oko 260.000 eura u svrhu obezbjeđivanja liječenja za djecu sa teškim zdravstvenim izazovima.

Fondacija “Budi human” sarađuje sa Fondacijom “Hemiias“  i humanitarnim fondom „Hilal“ čiji je osnovač veliki humanista Hajriz Brčvak. U okviru te saradnje u oktobru prošle godine, donirali su kuću devetočlanoj porodici Spasić iz Podgorice.

“Brčvak je uspješan privrednik, ali, još važnije, istaknut humanitarac. Srećni smo što smo zajedno sproveli veliku akciju „Srcem za Crnu Goru“ koja je mnogim pojedincima, djeci, ali i porodicama promijenila živote iz korijena. Vjerujemo da ćemo i u budućnosti zajedno činiti velike stvari za ovo društvo”, rekao je Jovanović.

Ta porodica živjela je na rubu egzistencije, a ova akcija je, kaže “ispisala istoriju u pogledu uspješnosti humanitarnih akcija”.

“Osim toga, za četrnaestogodišnjeg dječaka iz Herceg Novog obezbijeđena je vertikalna platforma koja mu omogućava da bezbjedno izlazi iz stana, budući da je nepokretan. Porodica na sjeveru Crne Gore je rekonstruisala kuću i zima ih više ne ugrožava. Niz akcija obilježilo je ovu godinu, a radujemo se da još mnoge sprovedemo u godini koja dolazi”, istakao je Jovanović.

Pojasnio je da je akcija „Srcem za Crnu Goru“ zamišljena tako da pomogne djeci koja su bila korisnici Fondacije „Budi human“, da se obezbijede transplantacije bubrega za troje korisnika platforme humanost.com, i da se za nekoliko socijalno ugroženih porodica uradi rekonstrukcija ili obezbijedi potpuno novi dom.

“Sva djeca dobila su potrebnu pomoć, plaćene su dvije transplantacije za korisnike koji su dobili ljekarsko odobrenje za operaciju, a za porodicu Spasić obezbijeđen je novi dom. Još nekoliko kuća je u izgradnji, i liječenja koje će uslijediti, stoga će ovo biti upamćeno kao akcija koja je ostavila veliki pečat”, istakao je Jovanović.

Elektronske - donatorske kutije ove godine 

Ovo je, ističe, veliki korak, ali je takav potez bio neophodan, budući da su kroz Fondaciju „Budi human“ svakodnevno primali zahtjeve koje nijesu mogli obraditi kroz tu platformu.

“Osluškujući potrebe i socijalno ugroženih, odraslih, ljudi sa različitim vrstama problema, odlučili smo da pokrenemo novu platformu – humanost.com, preko koje je za samo godinu dana sprovedeno 40 akcija i koja je donijela radost u mnoge domove. Izazovi jesu veliki, ali kada postoji viši cilj, motivacija je uvijek na adekvatnom nivou”, smatra Jovanović.

On je ranije najavio veliki projekat koji prirpremaju - elektronske donatorske kutije. Jovanović se nada da će ova zamisao i da se ostvari ove godine.

“Elektronske donatorske kutije su jedinstven i izazovan projekat koji zahtijeva izgradnju hardverskog i softverskog dijela, angažovanje mnogih profesionalaca, te i kompanija koje će ovaj projekat podržati. Vjerujemo da ćemo u 2024. godini krenuti sa postavljanjem ovih kutija širom Crne Gore, na najprometnijim lokacijama, te da će to otvoriti novo poglavlje u društvenom angažmanu svih onih koji žele da doprinesu”, istakao je Jovanović.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније