Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

17. 01. 2024. 15:05 >> 15:06

PRIZNANJA ZA 2023.

Nagrada "Oktoih" Davidu Kalaju i Ani Vujačić

Državna nagrada "Oktoih", dodijljena je danas na svečanosti u Vili Gorica prof. dr Davidu Kalaju sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore u Podgorici i Ani Vujačić, nastavnici fizike u JU Gimnazija "Stojan Cerović" u Nikšiću.

Kako se navodi u saopštenju, ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović, uručila je nagrade za izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, kao i učeničkog i studentskog standarda i istakla da je upravo danas jedan od onih dana kada se slave pojedinci i događaji koji su obilježili crnogorsku istoriju, kulturu i tradiciju.

"One koji su u doba velikih društvenih i političkih neprilika, pod najezdom velikih sila, krvne osvete, nemaštine i gladi uspostavili temelje pismenosti i borili se za slobodu uma i duha, za znanje, za to da postanemo i ostanemo dio Evrope i svijeta", navela je ministarka Jakšić Stojanović ističući da "danas slavimo i sve one koji su u tom duhu nastavili prosvetiteljsku misiju, one koji obrazuju i vaspitavaju našu djecu, one koji svojim primjerom pokazuju da ne postoji ljepši i plemenitiji poziv od poziva prosvjetnog radnika".

Ona je uputila srdačne čestitke profesorici Vujačić i profesoru Kalaju, uz uvjerenost da su svojim dosadašnjim radom i ostvarenim rezultatima zaslužili ovo značajno priznanje i da će svojim primjerom podstaći mnoge mlade ljude da krenu njihovim stopama.

"Danas, više od pet vjekova kasnije, vjerujem da se svi pitamo jesmo li dostojni ovog monumentalnog nasljeđa i jesmo li spremni da nosimo ovu vrijednu luču znanja koja nam je ostavljena u amanet. Sa ovog mjesta, nikad sigurnija u to što govorim, poručujem vam da jesmo. Uprkos brojnim izazovima iz prošlosti, uprkos i onima kojima su tek pred nama, ipak činimo isto ono što su, vjekovima prije nas, činili i Đurađ Crnojević i jeromonah Makarije - promovišemo i slavimo znanje, trudeći se da promišljamo dublje i vidimo dalje, da oslobodimo i misao i duh ali i otvorimo srce", saopštila je ministarka.

Predsjednik žirija, prof. dr Milivoje Radović čestitao je dobitnicima uz uvjerenje da će im ova nagrada biti podstrek da nastave sa kvalitetnim radom, a ujedno budu i svijetli primjer svima koji su svoju radnu karijeru posvetili obrazovanju i vaspitanju djece.

Ovogodišnji dobitnik nagrade Oktoih, prof. dr David Kalaj, istakao je da ovo priznanje ima poseban značaj za njega i da predstavlja ne samo lično i profesionalno postignuće, već i veliku motivaciju za dalji rad, razvoj i ostvarivanje izvanrednih rezultata.

Kako je naveo, nagrada Oktoih je najznačajnija u nizu njegovih nagrada, jer promoviše obrazovanje, a u njegovom slučaju, promoviše matematiku kao fundamentalnu nauku, ali i kao disciplinu koja omogućava usvajanje temeljnih znanja i principa, neophodnih za razvoj kognitivnih vještima i pripremu pojedinaca za izazove savremenog društva.

"Nagrada Oktoih ima poseban značaj za mene, jer sam cijelu profesionalnu karijeru vezala za ovu zahtjevnu i tešku djelatnost, koja predstavlja jedan od najznačajnijih stubova svakog zdravog društva, usmjerenog na razvoj zasnovan na znanju", saopšttila je nastavnica Ana Vujačić, posebno ističući da pripadnost zajednici koja teži kontinuiranom unapređenju sistema obrazovanju i koja prepoznaje i stimuliše one koji aktivno doprinose ovom procesu, jeste posebna čast i privilegija.

Podsjećamo, Državna nagrada „Oktoih“ ustanovljena je 1970. godine i dodjeljuje se građaninu Crne Gore ili pravnom licu koje ima sjedište na teritoriji Crne Gore, za izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, kao i učeničkog i studentskog standarda. Do sada nagradu je dobilo oko 140 pojedinaca i 65 ustanova.

Stručni žiri za dodjelu Državne nagrade „Oktoih“ za 2023. godinu je nakon detaljnog razmatranja i vrednovanja pristiglih prijedloga, u skladu sa Pravilnikom o bližem načinu, postupku i vrednovanju kriterijma, odlučio da se državna nagrada „Oktoih“ dodijeli prof. dr Davidu Kalaju sa Prirodno-matematičkog fakulteta, Podgorica, Univerzitet Crne Gore i Ani Vujačić, nastavnici fizike u JU Gimnazija „Stojan Cerović“ Nikšić. Odluka je donijeta na osnovu broja bodova u skladu sa Pravilnikom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније