Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

24. 01. 2024. 14:12 >> 14:14
Čitaj mi:

Ministarstvo zdravlja i UNDP

Digitalizacijom lakše do ljekara

Korišćenje informacionih i komunikacionih tehnologija od strane svih zdravstvenih radnika za razmjenu valjanih informacija od velike je važnosti za prevenciju, dijagnostiku i liječenje pacijenata, saopšteno je tokom sastanka predstavnika Ministarstva zdravlja, institucija zdravstvenog sistema i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Kako navode, jednostavan i brz pristup građana i građanki Crne Gore zdravstvenim ustanovama i uslugama zahtijeva razvoj digitalnih platformi koje će pacijentima taj proces olakšati.

“Uz to, ove platforme služiće i za prikupljanje podataka i analize koje mogu doprinijeti uspješnom liječenju i uticati na promjene u ponašanju samih pacijenata”, navode iz Ministarstvo zdravlja koje u saradnji sa UNDP-em, planira podršku institucionalnom okviru za razvoj i unapređenje telemedicine u Crnoj Gori, kroz projekat Jačanje sistema zdravstva u Crnoj Gori.

"Telemedicina predstavlja pružanje medicinske njege i zdravstvenih usluga pacijentima koji nijesu u mogućnosti da fizički posjete zdravstvene ustanove, bilo zbog geografske udaljenosti, ograničenja u pogledu mogućnosti kretanja ili drugih prepreka. U takvim situacijama, Procjena kapaciteta za razvoj i korišćenje digitalne platforme za telemedicinu i platformu mZdravlje u Crnoj Gori jedan je od projektnih zadataka Ministarstva zdravlja i UNDP-a. Procjena regulatornog i institucijalnog okvira, kao i analiza IT infrastrukture i potreba medicinskog osoblja, kao i pacijenata, ukazaće na uslove i potencijal za razvoj telemedicine i mobilnog zdravlja”, ističu u saopštenju.

Preporuke ovog Istraživanja će dati smjernice za razvoj platforme koja bi trebalo da obuhvati širok spektar aplikacija i usluga koje se zasnivaju na upotrebi mobilne tehnologije za poboljšanje pružanja zdravstvene zaštite, pristup medicinskim informacijama i sveukupno upravljanje zdravljem.

Generalni direktor Direktorata za digitalno zdravlje u Ministarstvu zdravlja  Aleksandar Sekulić, istakao je važnost uvođenja novih tehnologija u oblast medicine, ali i ukazao da je izgradnja ljudskih kapaciteta u telemedicini važna koliko i sama tehnologija, te da pažnju treba posvetiti i onima koji će procesima upravljati – stručnjacima koji će ovaj sistem koristiti.

Lider tima za upravljanje i odgovorne institucije u UNDP, Ivan Bošković, istakao je partnerstvo Ministarstva zdravlja i UNDP kao primjer kvalitetne saradnje u oblasti digitalizacije sistema zdravstvene zaštite koji pokazuje značajne rezultate. Dodao je da će digitalni trendovi poput telemedicine i mobilnog zdravlja skratiti vrijeme, smanjiti troškove i povećati efikasnost rada medicinskog osoblja, doprinoseći istovremeno rasterećenju sistema i lakšem praćenju zdravstvenog stanja populacije.  

Projektni menadžer u UNDP-u, Boris Rebić ukazao je da pažnju treba posvetiti i procjeni stanja digitalnih vještina medicinskog kadra, ali i samih pacijenata, te dati priliku kontinuiranog usavršavanja u ovoj oblasti, kako bi telemedicina zaživjela u praksi, a zdravstveni sistem dodatno približila pacijentu.

Načelnik Direkcije za digitalne inovacije i politike u Ministarstvu zdravlja, Marijan Marijanović istakao je da naročito treba obratiti posebnu pažnju na potrebe, preferencije i okolnosti ugroženih ili teško dostupnih grupa, uključujući ljude sa niskom ili bez digitalne pismenosti, ljude sa ograničenom kontrolom ili pristupom digitalnim uređajima, ljude koji govore manjinskim jezicima, migrantskoj populaciji u novim sredinama i osobama sa invaliditetom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније