Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Portal RTCG ]

29. 01. 2024. 11:52 >> 11:52
5

ISTRAGA NEOPHODNA

Vlasnike “tutinskih diploma” kazniti i tražiti obeštećenje

Skandalozna informacija objavljena juče da je Srednja medicinska škola – Tutin osnovana u potkrovlju kuće, zapravo mjesto odakle su potekle mnoge “diplome” naših građana zaprepastila je širu stručnu i laičku javnost. Evidentno je da nije bilo političke volje da se ovaj problem riješi. Sagovornici Portala RTCG kažu da nije mali broj donosioca odluka koji ne žele da se bave lažnim diplomama, jer su ih i sami kupili, pa je pitanje da li će policija, tužilaštvo i sudstvo pokazati snagu da se udruženim snagama u narednom periodu posvete iskorjenjivanju falsifikovanih diploma.

Univerzitetska profesorica Branka Bošnjak godinama unazad ukazuje na one koji su nekompetentni za posao koji obavljaju upravo jer su do diplome došli na nelegalan način.

“Ovoj epidemiji neznanja, koja nas skupo košta treba stati na kraj i za to nam je potreban konsenzus, ali bojim se da nije mali broj onih koji su donosioci odluka, a da imaju sumnjivo stečene diplome, i plašim se da za to neće imati političke volje, mada nova ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović pokazuje da želi da se suoči sa ovim problemom, pa je preduzela konkretne korake, ali ne može sama. Treba podrška i policije i tužilaštva i sudstva, a i ukupnog društva”, poručuje Bošnjak za Portal RTCG.

 

Verifikovati tutinske diplome je krivično djelo i žestok prestup

Nakon što je partija Alternativa Crna Gora juče objavila da je navodna škola smještena na drugom spratu kuće, dok je, kako su naveli, prvi bio rezervisan za tehničke preglede automobila, Bošnjak je navela da je to skandal.

“Skandalozno je da je neko dozvolio da se da licenca za rad, nekoj navodnoj školi koja je smještena u skučenom prostoru u potkrovlju kuće u kojoj je veći prostor dat pregledu auta. Još je skandaloznije što je veliki broj naših građana, uprkos upozorenjima i sumnjama u takozvane tutinske diplome verifikovao te diplome i one su puštene u pravni promet kao regularne”, istakla je Bošnjak.

Zalaže se da naša država ne vjeruje slijepo agencijama drugih država koje daju licence ovakvim neprimjerenim obrazovnim institucijama.

“Već treba i dodatno da se izvrši provjera, posebno ako su postojale upozoravajuće dojave i svi oni potpisani sporazumi o priznavanju diploma u regionu treba da se revidiraju i naprave zaštitne klauzule”, predlaže Bošnjak.

Ovdje je, ocjenjuje, krivično djelo počinjeno i kupovinom ovih diploma i takve ljude naša država treba da kazni i da traži obeštećenje za plate koje su primale te osobe, jer je to korist proistekla iz krivičnog djela.

Data šansa "podobnima" da napreduju i dobiju posao


I predstavnik Alternative Vesko Pejak kaže da je kupovina diploma obesmislila svako učenje i znanje.

“Zbog toga mislimo da je školovan čovjek budala, da su ljudi koji ulažu u sebe ludi. Ali kad dođemo u bolnicu, onda očekujemo vrhunsku uslugu od kozmetičarke koja je kupila diplomu u Tutinu, Novom Pazaru ili nekom isturenom odjeljenju u Bijelom Polju, Pljevljima...”, navodi Pejak.

Slika koju su objavili juče je, tvrdi, slika Srednje medicinske škole u Tutinu prije deceniju.

Smatra da je teško povjerovati da države Srbije i Crna Gora nijesu znale da iz Tutina dolaze lažne diplome.

“Jednostavno se dala šansa "podobnima" da napreduju ili dobiju posao u službi. Zamislite mentalni sklop osobe koja je kupila diplomu i odlučila da bez ikakvog znanja o medicini liječi nekoga. Na Zapadu se takve osobe zovu psihopatama, bez empatije i savjesti. I kazne za njih su iznad deset godina robije. Zato je smrtnost u bolnicama kod nas možda najveća u Evropi. Tek sad epidemijom korona virusa vidjeli smo koliko nam je osoblje "obučeno" za rad sa respiratorima”, zaključuje Pejak.

Prema podacima koje posjeduje Alternativa Crna Gora, ova škola bila je mjesto na kojem su se masovno kupovale diplome.

Zbog toga je i podnijeta krivična prijava protiv više desetina medicinara u Crnoj Gori, ali reakcije tužilaštva još nije bilo.

Nikola Bezmarević iz Alternative saopštio je ranije za Portal RTCG da u Crnoj Gori trenutno ima 25.000 do 30.000 lažnih diploma.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније