Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

30. 01. 2024. 11:21 >> 11:23

SINDIKAT PODGORIČKE GIMNAZIJE

Ispuniti sve obaveze iz GKO za prosvjetu

Profesori podgoričke Gimnazije "Slobodan Škerović" zatražili su da odmah budu ispunjene sve obaveze koje su precizirane Granskim kolektivnim ugovorom (GKU) za oblast prosvjete, a sadržane su u tabelama s koeficijentima zarada.

Iz Sindikalne organizacija Gimnazije "Slobodan Škerović" saopštili su da Vladino tumačenje GKU smatraju nedopustivim gestom, koji je, kako su kazali, neprihvatljiv oblik komunikacije s prosvjetnim radnicima.

„Kao nastavnici u najznačajnijoj prosvjetnoj ustanovi u Crnoj Gori, zahtijevamo da se odmah ispune sve obaveze koje su precizirane GKU, a koje su sadržane u tabelama s koeficijentima zarada i koje su obje strane usaglasile“, kaže se u saopštenju.

Iz sindikata gimnazije rekli su da njihovi članovi smatraju da bi proces kolektivnog pregovaranja i donošenje odluka o opštem zajedničkom interesu trebalo da uvaži stavove njihove organizacije i omogući neposredno učešće najrazvijenije školske ustanove u obrazovnom sistemu Crne Gore.

Oni su kazali da su nesuglasice sa Sindikatom prosvjete i osporavanje značaja njihove organizacije primjer loše prakse, koja traje već znatan vremenski period i očigledno rezultira vidljivim posljedicama.

„Česte smjene u strukturama Ministarstva prosvjete u crnogorskoj javnosti stvaraju uvjerenje o malom značaju tog resora, a potom i sliku vidljivog grabeža u toku podjele postizbornog plijena raznim aktivistima u vidu značajnih radnih mjesta“, navodi se u saopštenju.

Kako su rekli iz Sindikalne organizacija Gimnazije „Slobodan Škerović‟, uz takav ambijent, dodatnu frustraciju za svakog prosvjetnog radnika predstavlja i neprimjeren odnos članova nove Vlade prema cjelokupnoj prosvjetnij zajednici.

Iz sindikata gizmanzije rekli su da se taj odnos najbolje očitovao pri planiranju budžeta za ovu godinu.

Tada, kako su naveli, nije iskazana potreba da se bilo ko obavijesti o činjenici da se GKU za resor prosvjete neće poštovati, „jer za taj, po svemu sudeći, nebitan resor nema potrebnih sredstava“.

„Kao ljudi veoma značajnog životnog i radnog iskustva, koji se već decenijama trude da na najbolji mogući način u komplikovanim uslovima obavljaju prosvjetnu dužnost, iskazujemo čvrsto uvjerenje da će ovakav odnos Vlade prema profesiji kojoj je povjerena briga o mladom naraštaju i potpisom preuzetim obavezama, imati izuzetno loše posljedice za cjelokupnu društvenu zajednicu“, kaže se u saopštenju.

Iz sindikata gimnazije rekli su da će takav odnos imati posljedice posebno na mlade generacije.

„Zato je za početak novih i boljih odnosa neophodno bez odlaganja sprovesti sve članove GKU i nastaviti da zajednički poboljšavamo cjelokupan obrazovni sistem“, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније