Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

31. 01. 2024. 15:15 >> 15:17
2
Čitaj mi:

REAGOVANJE  

Đaković: Maliciozni navodi Erakovića, obmanuo je građane  

Saopštenje dr Jevta Erakovića koji je saopštio da su bezbjednost hrane i zdravlje građana ugroženi, demantovao je direktor Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimir Đaković rekavši da je to netačno, zlonamjerno politički maliciozno, te da je obmanuo građane.

“Dr Eraković kao potpredsjednik najveće opozicione parije u Crnoj Gori ima pravo da iznese svoj politički stav. Ipak, kao ljekar ne bi smio da netačnim informacijama obmanjuje građane i širi sliku o nebezbjednoj hrani na našem tržištu”, kazao je Đaković.

Kako je rekao, stroga kontrola i kritika rada Uprave je preduslov funkcionisanja svakog zdravog sistema.

“Svaki organ neizostavno mora polagati račune pred crnogorskim građanima, uz punu odgovornost i transparentnost. U tom pravcu pozdravljamo svaku inicijativu i komentar koji dobijamo.  U obraćanju doktora Erakovića, pak, prepoznajemo maliciozne interpretacije kojim se obmanjuje javnost, podiže panika i vrši negativni uticaj na poziciju Crne Gore”, naveo je Đaković.

Tačno je, kaže on, da pomenuti izveštaj Direktorata za zdravlje i bezbjednost hrane Evropske komisije (DG SANTE) o rezultatima revizijske kontrole rezidua i kontaminenata u hrani životinjskog porijekla sa početka 2022. sadrži određene nalaze o određenim neusaglašenostima sa preporukama za njihovo otklanjanje prije svega u domenu laboratorijskih analiza.

“U obraćanju doktora Erakovića, pak, izostaje osnovna informacija, da je Crna Gora u ovom izvještaju u stvari ocijenjena pozitivno što je suština samog izvještaja, ali i cilj ovakvih revizija, čime tendenciozno obmanjuje javnost. Da su ocjene doktora Erakovića tačne, put naših proizvoda na evropsko tržište bio bi odmah zaustavljen, dok se oni u kontinuitetu izvoze.  Eraković indikativno rad Uprave iz vremena DPS-a karakteriše sa ocjenom da su, kako navodi,”na naplatu došli nestručnost, neznanje i zapostavljanje procesa pregovora””, navodi Đaković.

Zbog crnogorskih građana naglasio je, da Uprava blagovremeno postupa po svim preporukama DG SANTE-a, koje smatraju krajnje dobronamjernim jer skreću pažnju na nedostatke u našem sistemu.

“Do današnjeg dana od osam datih preporuka, pet je u potpunosti ispunjeno, dok se tri realizuju dogovorenom dinamikom. Kako o svemu  odgovaramo argumentovano,  javnosti na uvid dostavljamo  isječak Uredbe br. 2024/334 iz Službenog lista Evropske unije od 19.01.2024. na hrvatskom jeziku  u kojoj se vidi da su još dvije grupe proizvoda iz Crne Gore odobrene. Ovo znači da se sada što se tiče proizvoda životinjskog porijekla iz Crne Gore na EU mogu izvoziti pored ranije odobrenih još dva nova proizvoda. Kao što ste i sami rekli, ovo nismo uradili samo zbog EU tržišta, već i zbog bezbjednosti naših građana, a zajedno sa svim ostalim programima monitoringa”, kazao je Đaković.

Što se tiče kontrole hrane na crnogorskom tržištu, godišnje kaže on, spriječe uvoz, unište  ili narede povlačenje sa tržišta oko  million kilograma nebezbjedne ili nekvalitetne hrane.

“Na ovaj način aktivno brinemo o zaštiti naših građana. O radu Uprave po pitanju usklađenosti propisa sa EU dovoljno govore dosadašnje ocjene Evropske komisije o napretku Crne Gore u poglavlju 12, kao i Izveštaj Vlade o unapređenju objekata za proizvodnju proizvoda životinjskog porijekla. Stručne kompetencije ljekarske struke nose posebnu težinu i odgovornost. Iznošenjem netačnih informacija nanosi se velika šteta našim proizvođačima koji posvećeno rade na ispunjavanju obaveza i kontinuirano podižu nivo bezbjednosti hrane u svojim pogonima", navodi Đaković.

Kaže da zloupotrebu izveštaja Evropske komisije u političke svrhe i širenje netačnih informacija o bezbjednosti hrane karakterišu kao odsustvo odgovornosti i mjere u političkom stavu ili pak kao odsustvo poznavanja i razumijevanje teme u javnom oglašavanju.

“Vama iskreno želim da kada sledeći put počnete da pišete o sistemu bezbjednosti hrane Crne Gore konsultujete bolje savjetnike”, poručio je Đaković.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније