Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

09. 02. 2024. 09:06 >> 09:13
1
Čitaj mi:

dom zdravlja podgorica

Potrebno racionalnije trošiti reagense za laboratorijske analize

Dom zdravlja Podgorica pokrenuo je procedure za nabavku reagenasa za laboratorijske analize čije su zalihe istrošene i u najskorijem mogućem zakonskom roku ponovo će biti dostupni pacijentima, saopštila je nova v.d. direktorica te ustanove, dr Dragana Durković Perović.

U domovima zdravlja u Podgorici već duže vrijeme, od 5. janura ove godine, u jeku sezone gripa, nema reagenasa za analize: urea, HDL holesterol, LDL holesterol, LDH I CK-MB, kao i CRP.

Durković Perović kaže da je razlog kompleksan te da nije prvi put da se to dešava, te da je razlog za to kompleksan.

"Prije svega moramo istaći veliki broj pacijenata koji su korisnici usluga našeg Doma zdravlja, kao i lica koja su na privremenom boravku u Podgorici, zbog posla. Pacijenti često imaju naloge za laboratorijsku dijagnostiku, ne samo od ljekara u Domu zdravlja, već i od specijalista sa sekundarnog i tercijernog nivoa, kaoi privatnog sektora", ističe ona.

Durković Perović napominje da većina njih ovu vrstu usluga ostvaruje u Domu zdravlja Glavnog grada.

"Racionalizacija u potražnji uzorkovanja za određene laboratorijske analize je neophodna, kao i bolja povezanost (umrežavanje) svih nivoa zdravstvene zaštite, koja bi omogućila ljekarima da imaju uvid u dinamiku potrošnje laboratorijskih parametara za svakog pacijenta", istakla je ona.

Kaže da su ih iz Centra za laboratorijsku dijagnostiku još u novembru minule godine obavijestili da postoji velika vjerovatnoća za nestašicom pojedinih biohemijskih reagenasa i da su nabavljena dodatna sredstva u vrijednosti od 25.000 eura,preraspodjelom novca iz Finansijskog plana, upravo za ovu namjenu.

"Ta dodatna sredstva koje je obezbijedio Dom zdravlja su bila dovoljna do kraja 2023 god.", istakla je Durković Perović.


Kaže da pacijente privremeno upućuju u laboratoriju KCCG da urade nalaze.

"Finansijski plan za 2024. godinu je usvojen krajem januara i u toku je raspisivanje tendera za laboratorijske reagense. U tom procesu moramo se voditi zakonskim procedurama i rokovima. Sva novčana sredstva koja su opredijeljena za nabavku reagenasa odobravaju se od strane Fonda za zdravstveno osiguranje, jer su domovi zdravlja njihove budzetske jedinice, a moram napomenuti da su i cijene reagenasa na tržištu veće nego minule godine", navodi Durković Perović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније