Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Portal RTCG ]

21. 02. 2024. 12:03 >> 12:49
Čitaj mi:

POSLjEDNJA SJEDNICA otvorena ZA JAVNOST

Stručna analiza ugovora za rudnik Brskovo Vladi na uvid do 1. marta

Vlada će najkasnije do 1. marta dobiti dobiti stručnu analizu ugovora sa kompanijom Tara Resources o koncesiji za rudnik Brskovo u Mojkovcu, koju će im dostaviti radna grupa koju je sa tim ciljem osnovao ministar energetike i rudarstva Saša Mujović. Ova radna grupa održala je danas poslednju sjednicu otvorenu za javnost, odakle je poručeno da će u petak održati još jednu, zatvorenu za javnost, kada će konkretizovati zaključke svog dosadašnjeg rada. Dogovoreno je da međuresorna radna grupa u ponedjeljak glasa o zaključcima.

Vlada je u decembru prije četiri godine sa kompanijom Brskovo Mine zaključila ugovor o koncesiji na 30 godina. Do danas, potpisano je šest aneksa kojima je koncesionaru produžen rok da ispuni uslove za početak eksploatacije. Posljednji rok istekao je u 25. jula prošle godine. Nacrt detaljnog prostornog plana za koncesiono područje Brskova, koji je uslov za dobijanje tehničke dokumentacije, sa Strateškom procjenom uticaja na životnu sredinu završen je 2023. godine.

Na današnjoj sjednici predstavnik NVO Ljepši Mojkovac Miloš Rajković koji je i odbornik u SO Mojkovac rekao je da advokat koncesionara Luka Popović namjerno odugovlači rad komisije i da pravi opstrukcije, te da ne želi da prihvati da rudnik nije dobar ni za koga, osim za džep koncesionara.

“Evo kako izgleda kada neogdovorni pojedinci krenu da se igraju sa životima građana Mojkovca i sa zdravljem svih u Crnoj Gori. Što se tiče informacije koja će da ide prema Vladi, treba da predložimo određene zaključke da se glasa, a da izdvojena mišljenja budu u prilogu informacije koja će ići kako bi imali uvid u sve, jer ne smijemo dozvoliti da kompanija manipuliše nama”, istakao je Rajković.

Predsjednica radnog tima Vesna Brajović iz Ministarstva energetike i rudarstva rekla je da će Vladi dostaviti potpuno objektivan prikaz cijele dokumentacije te da će nacrt dokumenta napraviti i poslati do petka i da će svi imati pravo da kažu što misle.

“Sve o čemu smo razgovarali će se naći u toj infomaciji i imaćete pravo da kažete što da mijenjamo. Pregledali smo sve ugovore, anekse, mišljenja, stav Ministastva ekologije, stav Instituta za javno zdravlje...Uputili smo dopis Opštini Mojkovac ali su oni rekli da neće da prisustvuju”, navela je Brajović.

Rajković je podsjetio da IJZCG ostaje pri tome da rudnika ne smije biti, te da je većina članova rekla da je to ispravan stav, a da samo advokat smatra nešto drugo.

“Njihov najnoviji izvršni direktor je dobio odluku po kojoj mora da izaše iz države, jer nema ni radnu dozvolu. Možda vi Popoviću kako ste kasno ušli u sve ovo nemate uvid, ali treba da tražite poništenje ugovora. Koncesionar je neozbiljan”, istakao je Rajković.

Popović je kazao da ne smiju da zaborave da su ulaganja koncesionara bila velika te da od toga ne mogu tek tako da odustanu.

“Imamo koncesionara koji ispunjava svoje obaveze to ukazuje da imamo savjest i nijesmo neozbiljni zbog promjene direktora tako da nemojte da pričate tako pred svima, jer je koncesionar spreman da razgovara sa državom. Ako vidimo da imamo odgovornog koncesionara koji je preko 30 miliona eura uložio u studije isl., a 650.000 eura je dao za koncesionu naknadu ne možemo da kažemo da je neozbiljan. Donošenje planskog dokumenta je u nadležnosti državnih organa i tu nema naše odgovornosti, a jedina odgovornost za kašnjenje je na državi jer ona nije završila što je do nje.”, odgovorio je Popović.

Rajković je naveo da ne plaćaju porez državi, “da isplaćuju radnike na ruke i da sve iznajmljuju po Crnoj Gori”.

“Samo su zarade menadžmentu bile ozbiljne. Licenca vam je istekla za izvođenje rudarskih radova i to prije tri dana. Vi ne poštujete državu nijeste nista dostavili, ovo je prevarantska kompanija. Ne mislim Vi lično prevarant, radite svoj posao ali kompanija ne radi niša dobro. Taj novac od 650.000 će vam se vratiti. Ne možete da odbranite neodbraninjivo. Nešto je mnogo važnije od novca, a to je život i zdravlje građana”, zaključio je Rajković.

Predstavnica Instituta za javno zdravlje dr Ivana Joksimović rekla je da građane Mojkovca i širu javnost brine rizik od narušavanja zdravlja ljudi i životne sredine.

"Najveći je interes za zaštitu životne sredine i zdravlja, što vjerujem da nam je svima cilj. Prema Članu 40 koncesionar je dužan da upravlja rizicima po okruženje. U istraživanjima koja su rađena 2019. i 2020. se navodi da postoji opterećenje površinskih voda, da imamo rudnicu koja je kontaminirana koja se uliva u Taru i to su realne stvari koje se tiču rizika koji idu na štetu okruženja", kazala je Joksimović.

Radna grupa je razmatrala ugovor iz 2010. i šest aneksa koji su u međuvremenu potpisani, mišljenja Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa države, Agencije za zaštitu životne sredine, Instituta za javno zdravlje, Skupštine Opštine Mojkovac, Opštine Mojkovac, Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Nacrt DPP za Brskovo i mišljenje Savjeta koji pripremao taj planski dokument.

Tim koji analizira ugovor i ostalu dokumentaciju vezanu za koncesiju sa Tara Resources ima 13 članova.

Vesna Brajović je predsjednica, ispred Ministarstva energetike i rudarstva, zamjenik je Loran Mohamad.  Koncesionar, kompanija Tara Resources, ima dva predstavnika - Zorana Arsenijevića i Luku Popovića.

Predstavnik Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera je Nenad Vitomirović, Ministarstva finansija Jelena Bojić i Maja Mitrović.

Geološki zavod predstavlja Darko Božović, Institut za javno zdravlje Ivana Joksimović, Agenciju za zaštitu životne sredine Milan Gazdić. NVO Ljepši Mojkovac predstava Miloš Rajković, a GI ,,Zdravi Mojkovac“ Milan Fuštić.

Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Crne Gore Milica Laković naknadno je uvrštena u tim.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније