Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

04. 03. 2024. 16:50 >> 16:50
Čitaj mi:

ORGANIZACIONI ODBOR Praznika mimoze

Karnevalska svetkovina zlonamjerno protumačena i politizovana

Iz Organizacionog odbora 55. Praznika mimoze poručuju da karneval treba razumjeti kao viševjekovni simbolični običaj, a čin suđenja i spaljivanja lutke treba posmatrati samo i jedino iz šaljivog i karnavalskog ugla, a ne nikako politizovati ga i učitavati mu značenja koja nema i svaka druga namjera znači malicioznost. Karnevalsku svetkovinu su, ističu organizatori, određeni pojedinci, organizacije i mediji ovog puta zlonamjerno protumačili i politizovali, težeći novim podjelama i tražeći dodatni medijski prostor.

Kako objašnjavaju u saopštenju, čin suđenja i spaljivanja karnevalske lutke je viševijekovni običaj u okviru kojeg se simbolično sudi zamišljenom liku za sve probleme koje je to mjesto i njegovo stanovništvo imalo i zbog toga osjetilo posljedice.

"Riječ je samo i jedino o sagledavanju činjenica na poseban, karnevalski način, progovaranju umjetničkim jezikom, slobodom izražavanja o određenom problemu. Umjetnikov tekst predstavlja osvrt na sva nepočinstva zamišljenog lika, te samim tim ne podliježe cenzuri, jer predstavlja glas karnevalskog sagledavanja stvarnosti. Ostavlja se prostor da se 'krivac' ili 'krivci' prepoznaju. Karneval ima svoju logiku i filozofiju, znači sve ono što je van ozbiljnog i odgovornog života. Decenijama unazad u našem gradu ali i širom gradova u okruženju, poštuje se isti princip u kojem karnevalska lutka asocira na nekoga, dodjeljuje joj se određeni satirični naziv, podsjeća na javne ličnosti, a tekst suđenja uvijek ukazuje na određeni problem. Čin suđenja i spaljivanja karnevala treba posmatrati samo i jedino iz takvog ugla, šaljivog i karnavalskog, a ne nikako politizovati ga i učitavati mu značenja koja nema", napominju u saopštenju organizatora.

Dodaju da karneval treba tako razumjeti i tako mu prići, svaka druga namjera znači malicioznost, a u ovom slučaju karnevalsku svetkovinu su određeni pojedinci, organizacije i mediji zlonamjerno protumačili i politizovali, težeći novim podjelama i tražeći dodatni medijski prostor.

"Herceg Novi je tokom 55. Praznika mimoze ugostio na desetine hiljada posjetilaca iz svih država regiona, pokazao koliko širok prostor daje svima za ispoljavanje kreativnosti, još jednom dokazao multikulturalnost i multietičnost, pokazao se kao dobar domaćin svima potvrđujući da je Praznik mimoze najprestižnija manifestacija tog tipa u Crnoj Gori", ističu u Organizacionom odboru 55. Praznika mimoze.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније