Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

07. 03. 2024. 16:58 >> 17:06
Čitaj mi:

VLADA CG

Dva pripadnika policije u mirovnoj misiji UN-a

Vlada Crne Gore na današnjoj sjednici donijela je Odluku o upućivanju pripadnika policije u Mirovnu misiju Ujedinjenih nacija na Kipru (UNFICYP).

"Odlukom se upućuju dva pripadnika policije u navedenu Mirovnu misiju na period od godinu dana, sa mogućnošću produženja", precizirali su iz Vlade.

Oni su naveli da se učešćem u mirovnim misijama ispunjavaju međunarodne obaveze, preuzete potpisivanjem i ratifikacijom međunarodnih pravnih instrumenata. Kako dodaju iz Vlade na taj način se istovremeno i jača međunarodna pozicija naše zemlje i pruža prilika za razmjenu iskustava i usavršavanje naših policijskih službenika.

CG na zasijedanju Savjeta UN-a

Vlada je usvojila Informaciju o zasijedanju Savjeta UN-a za ljudska prava (HRC) tokom 2023. godine i učešću Crne Gore kao članice Savjeta.

U Informaciji se, pored ostalog, navodi da je Crna Gora, kao i tokom prethodnih ciklusa zasijedanja u okviru aktuelnog mandata u HRC-u, i na sjednicama Savjeta tokom 2023. godine imala zapaženo djelovanje i ostvarila mjerljive rezultate, što je u velikoj mjeri doprinijelo većoj vidljivosti crnogorske vanjske politike u strukturi globalne multilateralne diplomatije.

"Crna Gora je nastavila sa proaktivnim pristupom i aktivnostima u svim procesima zasijedanja Savjeta tokom druge godine mandata – istupanja na interaktivnim dijalozima, generalnim debatama, panel diskusijama i povodom usvajanja rezolucija; zajedničkim izjavama; učešćem u pregovorima, konsultacijama i draftiranju rezolucija", navodi se u saopštenju Vlade CG.

Donijeta Uredba o Programu i načinu polaganju stručnog ispita

Na današnoj sjednici donijeta je i Uredba o Programu i načinu polaganja stručnog ispita za rad u državnim organima.

Iz Vlade su kazali da je razlog za donošenje Uredbe definisanje Programa za polaganje stručnog ispita, odnosno predmeta koji se polažu u okviru stručnog ispita, kao i adekvatnije postavljanje i propisivanje uslova koje treba da ispunjavaju predsjednik i članovi Komisije za polaganje stručnog ispita za V, VI i VII nivo kvalifikacije obrazovanja.

“Utvrđeno je da se za stručni ispit za V, VI i VII nivo kvalifikacije obrazovanja polaže pet predmeta i to Ustavno uređenje, Sistem javne uprave i osnovi prava EU, Radno-pravni i službenički odnosi, Upravni postupak, upravni spor i osnovi kancelarijskog poslovanja i Javne finansije”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, za stručni ispit za III i IV nivo kvalifikacije obrazovanja polažu se Osnovi ustavnog uređenja Crne Gore i prava EU, Osnovi sistema javne uprave i službeničkih odnosa, Osnovi upravnog postupka i kancelarijskog poslovanja i Osnovi javnih finasija.

Unaprijeđeno stanje rezervata prirode "Tivatska solila"

Vlada je usvojila Informaciju o statusu očuvanosti i aktivnostima u Posebnom rezervatu prirode „Tivatska solila“ za prošlu godinu.

U izvještajnom periodu je, kako je saopšteno, monitoringom hidrološkog režima utvrđen uticaj porasta nivoa mora pri čemu su date preporuke za njegovo dalje kontrolisanje.

“Konstatovano je da je stanje flore tokom prošle godine bilo konstantno, odnosno, populacije svih vrsta flore su brojne i stabilne, a vitalnost jedinki potpuna, kao i da u odnosu na 2019. godinu nije došlo do širenja invazivnih vrsta”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je registrovano ukupno 45 vrsta ptica što predstavlja uobičajnu brojnost za ovo područje.

“Na osnovu podataka kojima raspolaže Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, dobijenih realizacijom svojih programa monitoringa, projekata i aktivnosti, kao i podataka i informacija koje su dobijene od drugih institucija i NVO-a tokom prošle godine, može se zaključiti da je Posebni rezervat prirode zadržao stanje očuvanosti i zaštite iz vremena njegovog stavljanja pod zaštitu (2008.), kao i da je aktivnim upravljanjem stanje rezervata unaprijeđeno”, ističe se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније