Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.V.

10. 03. 2024. 16:15 >> 16:15
3
Čitaj mi:

Inicijativa skupštine

Saslušati predstavnike Agencije za zaštitu konkurencije

Iz Akcije za socijalnu pravdu (ASP) javili su da će dostaviti sjutra inicijativu Skupštini Crne Gore za pokretanjem mehanizma kontrolnog saslušanja predstavnika Agencije za zaštitu konkurencije (AZZK). Kako su kazali, ta agencija već godinama stvarno ne kontroliše potencijalno narušavanje konkurencije ili moguće monopole u nizu oblasti gdje su potrošači izloženi ogromnim cijenama ili naknadama, poput osnovnih životnih namirnica, lijekova, građevinskih materijala, stanova, goriva ili kredita.

"Pored toga, ASP u inicijativi ukazuje i da je cjelishodno da poslanici provjere istinitost svih činjenica navedenih u izvještaju o radu Agencije za 2022. godinu, a u kojem se kaže da nema sudskih sporova, dok je ASP u saznanju da je te godine pokrenut makar jedan radni spor, dok AZZK po ugovoru o konsultantskim uslugama plaća jednog advokata iz Podgorice za zastupanje, iako ima svoju pravnu službu. ASP će uz inicijativu dostaviti i konsultantski ugovor i prateću dokumentaciju, dobijenu od AZZK na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama", navodi se u saopštenju.

"Prema nedavno objavljenim podacima, cijene osnovnih životnih namirnica su u poslednje tri godine u zemlji porasle za 43 odsto, što prate višemilionski profiti nekoliko vodećih trgovinskih lanaca. AZZK je 2021. počela izradu prikaza trgovine na malo/veliko mješovitom robom, pretežno hranom, pićima i higijenskim proizvodima za domaće tržište, za narednu 2022. je prikazala da radi analizu maloprodaje i veleprodaje prehrambenih proizvoda na teritoriji Crne Gore, ali do početka ove godine nije poznato da li te analize zaista i postoje i šta je njihov nalaz. ASP-u nije dostavljena ta analiza na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, već AZZK krši rokove", tvrdi se u saopštenju.

Kako su istakli, "Tokom 2022. je AZZK izradila analizu tržišta hljeba, specijalnog zdravog hljeba i peciva za potrebe inicijative, "ali ni taj nalaz nije poznat, niti je u izvještaju o radu dostavljenom poslanicima uopšte sadržan prikaz i detaljnije obrazloženje njene sadržine i ocjena".

Poručili su da je u junu 2021. godine AZZK počela da radi analizu konkurencije na tržištu maloprodaje i veleprodaje prirodnog gasa, nafte i naftnih derivata na geografskom području Crne Gore, dok u narednoj 2022. prikazuje da je radila na analizi tržišta nafte i naftnih derivata u zemlji.

"Do danas epilozi „rada“ na tim analizama nijesu poznati, niti se mogu pronaći na sajtu Agencije, a ni ova analiza nije dostavljena ASP-u na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama."AZZK je u 2020. počela izradu analize o prodaji piva (za potrebe predmeta), a ta analiza je rađena i tri godine kasnije, tj 2022. Nije poznato da li je u međuvremenu završena. Takođe nije poznato zašto se AZZK poslednjih godina nije bavila potencijalnim narušavanjem konkurencije i mogućim monopolskim radnjama (vidljivim, prikrivenim) u vezi tržišta lijekova, gdje građani plaćaju ogromne cijene, ili građevinskih materijala, cijena stanova, ali i velikih kamatnih naknada za kredite (sve vrste), što sve papreno plaćaju", istaknuto je u saopštenju.

Kako navode, AZZK, pored ostalog, ima nadležnost za utvrđivanje zloupotrebe dominantnog položaja i zabrane svakog postupanja, koje dovodi do zloupotrebe, kao i određivanje mjera, uslova i rokova za otklanjanje negativnih posledica takvih postupanja.

"Godišnji budžet Agencije je oko 600 hiljada eura i poreski obveznici ih plaćaju da rade u javnom i interesu građana. ASP uz inicijativu dostavlja i konsultantski ugovor sa advokatom, kojem se plaćaju usluge, iako Agencija zapošljava pravnike, kao i isplate po tom osnovu, a koji ih zastupa u jednom radnom sporu, iako u izvještaju o radu za 2022. godinu AZZK tvrdi da nema sudskih sporova. Inicijativa se dostavlja skupštinskim odborima za ekonomiju, finansije i budžet i za antikorupciju, kao i potpredsjednici Skupštine Zdenki Popović, kao jednom od najviših rukovodilaca zakonodavnog doma, a imajući u vidu da je istovremeno i članica Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, zaključeno je u saopštenju.

 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније