Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

15. 03. 2024. 17:05 >> 17:05
1
Čitaj mi:

MARKOVIĆ

Sud da odluči o ustavnosti uvođenja slave grada u Opštini Nikšić

Potpredsjednica Liberalne partije Jelena Marković danas je Ustavnom sudu predala urgenciju za hitno rješavanje njene inicijative podnijete 9. maja prošle godine, vezano za izmjenu statuta Opštine Nikšić i uvođenje Slave grada u instituciju Opštine.

Kako navodi u saopštenju, vjerske zajednice su odvojene od države i ne smiju se miješati u državne organe, a zloupotreba je službenog položaja kada neko namjerno uvodi crkvu u institucije sistema.

"Time direktno urušava ustavnu odredbu sekularizma. A još ako bi počeli da osvještavaju kancelarije institucija kao što je već i rađeno u nekim crnogorskim opštinama, i da daju naziv vjerski danu opštine, lokalni organ vlasti direktno je prekoračio granice svojih ovlašćenja jer je ovakvim Statutom drugačije uredio već Ustavom utvrđeni sekularni karakter države Crne Gore", navodi Marković.

To što neki ljudi ne poštuju zakone i Ustav Crne Gore i zloupotrebljavaju službeni položaj je, prema njenoj ocjeni, pitanje za VDT, jer ovako se sa slavom grada ruši Ustav Crne Gore.

"A da mi živimo u pravnoj državi, prvi koji je trebao odmah prije donošenja Statuta da reaguje na ovo je Ombudsman koji je iako sam ga pozvala na hitnu reakciju, u svom stilu otćutao kao i sve važno što je bilo goruće za Crnu Goru, a ticalo se vlasti koju on nikako da iskritikuje, upozori. Takođe drugi koji je trebao da se oglasi povodom usvajanja izmjena Statuta SO NK je i VDT kojeg i sada pozivam da reaguje, jer ovim se ruši Ustav sekularne države Crne Gore. Sada je na potezu Ustavni sud i ovim putem ih pozivam da se nikako ne ogluše o odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu koje glase: 'Sloboda mišljenja, savjesti i veroispovijesti, zaštićena je članom 9 Evropske konvencije o ljudskim pravima i predstavlja jedan od temeljnih stubova demokratskog društva u smislu Konvencije", ističe Marković.

Ta sloboda podrazumijeva, konkretno i slobodu pristupanja ili nepristupanja nekoj religiji i slobodu njenog praktikovanja ili neoraktikovanja.

"To govori da negativni aspekt slobode ispoljavanja vjere znači takođe da pojedinac ne može da bude primoravan da objelodani svoju vjersku pripadnost, takođe ne smije biti primoran da usvoji neki način ponašanja iz kog bi se moglo zaključiti da on ima ili nema takva uvjerenja.
Podsjećam da je o ovoj istoj stvari, odlučivao Ustavni sud kada je oborio statutom proglašenu slavu grada Herceg Novog. Zato smatram da je Ustavni sud već davno trebao da donese Odluku jer u ovom predmetu sve je jasno", zaključila je Marković.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније