Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

21. 03. 2024. 13:51 >> 14:00
Čitaj mi:

Obilježen Svjetski dan šuma

Inovacijama i saradnjom do očuvanja šumskog bogatstva Crne Gore

Novi Zakon o šumama doprinijeće zaustavljanju procesa degradacije šuma i kontroli prijetnji po šumske ekosisteme koji su najveće bogatstvo Crne Gore, ocijenjeno je na panel diskusiji povodom Svjetskog dana šuma koja je održana u prostorijama Evropske kuće u Podgorici.

Na inicijativu Ujedinjenih nacija Svjetski dan šuma se tradicionalno obilježava 21. marta svake godine, u cilju proslave i podizanja svijesti o značaju svih vrsta šuma.

Kako navode u saopštenju, ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović istakao je da su šume najveće bogatstvo Crne Gore, dodajući da "poboljšanjem statusa šuma kroz zajedničko djelovanje, utičemo na povećanje ponora emisija CO2, dok se istovremeno postižu i drugi pozitivni efekti, kao što su očuvanje biodiverziteta, poboljšanje kvaliteta vazduha, te sprečavanje erozije zemljišta".

Martinović se osvrnuo na značaj aktivnosti koje se realizuju u okviru GEF7 projekta, a u tom kontekstu konsultanti Mensura Nuhodžić Ferlin i Slaviša Lučić, predstavili su Izvještaj o nedrvnim šumskim proizvodima koji je pripremljen kroz GEF7 projekat.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva govorili su o novinama koje će donijeti novi Zakon o šumama, te podsjetili da je prioritet zaustavljanje procesa degradacije šuma i kontrola prijetnji po šumske ekosisteme.

"U cilju očuvanja šuma ustanovljen je koncept održivog gazdovanja šumama, koji podrazumijeva upravljanje na način da se očuva biodiverzitet, a produktivnost, vitalnost i potencijal šuma bude na nivou kojim se zadovoljavaju ekološke, ekonomske i socijalne potrebe i današnje i budućih generacija, a da se pritom ne ugroze ili oštete neki drugi ekosistemi", kazao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković.

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera je nedavno realizovalo aktivnosti usmjerene na uspostavljanje zvanične saradnje sa JP Nacionalni parkovi u cilju nabavke inovativne opreme za digitalizaciju monitoringa šumskih područja, te potpisalo Memorandum o saradnji sa Savezom izviđača Crne Gore u cilju uključivanja mladih, kako u obuke i podizanje svijesti o značaju čuvanja biodiverziteta, tako i u postavljanje i kontrolu upotrebe navedene opreme.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније