Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M. L. B. [ Portal RTCG ]

28. 03. 2024. 10:14 >> 11:15
3
Čitaj mi:

VDT PORUČUJE

Građani zaslužuju da se vrati ono što je kriminalom oduzeto

Napredak u oblasti oduzimanja imovinske koristi je nedovoljan, a rezultati su izostali, uz izuzetak pojedinih segmenata, kao što je rad Specijalnog državnog tužilaštva u dijelu vođenja finasijskih istraga i privremenog oduzimanja imovinske koristi, poručio je vrhovni državni tužilac Milorad Marković.

Ovo je kazao na konferenciji "Oduzimanje imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću – primjena nacionalnih i međunarodnih standarda i sudske prakse" koju organizuje AIRE centar, uz podršku britanske Vlade.

Marković poziva na reakciju i aktivnost relevantnih državnih institucija.

“Kako bi konačno napravili jasne i planirane korake uspostavljanja funkcionalnog i efikasnog sistema oduzimanja imovinske koristi, koji ne smijemo zaboraviti, obuhvata i upravljanje i ponovnu upotrebu oduzete imovinske koristi”, poručio je Marković.

Ističe da je u ovoj oblasti neophodan strateški pristup i zaokruživanje sistema oduzimanja imovinske koristi.

“Ovakav pristup podrazumijeva izradu strategije oduzimanja imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću kao opredjeljenju pune posvećenosti i na kvalitetnoj analizi zasnovanom planiranju modela, ali i zakonodavnog okvira i uspostavljanju/jačanju institucija koje će taj sistem činiti. Gledano iz perspektive Državnog tužilaštva, postojeće zakonsko rješenje je zrelo za revidiranje, što je svakako Crnoj Gori preporučeno u okviru poglavlja 23 pregovaračkog procesa za pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji”, ističe Marković.

Takav strateški pristup bi bio, kako kaže, odgovor na jedan opšte-društveni konsenzus da se suprostavimo organizovanom kriminalu i korupciji.

“Mi još uvijek čekamo takav odgovor, strateški i sistemski. Zato, pozivam Ministarstvo pravde da na studiozan i sveobuhvatan način pristupi ovom pitanju, bez uslovljene užurbanosti, i postavi osnove za implementaciju efikasnog i djelotvornog sistema oduzimanja imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, njenim upravljanjem i ponovnom upotrebom u društvene svrhe i svrhu dalje borbe protiv najtežih vidova kriminala. Naši građani i građanke zaslužuju da im se vrati ono što im je kriminalom oduzeto”, istakao je Marković.

Na nivou tužilačke organizacije, kako ističe, rezultati finansijskih istraga su u najvećoj mjeri očekivani, u dijelu postupanja Specijalnog državnog tužilaštva (imajući u vidu uslove i trenutne kapacitete), pa su u radu ovog tužilaštva u najvećoj mjeri i prisutni.

“Nedostatatak proaktivnosti je prisutan na nivou viših državnih tužilaštava, ali je izrazit na nivou osnovnih državnih tužilaštava. U procesu je izrada uputstva za vođenje finasijskih istraga koje će sadržati i priručnik postupanja u cilju efikasnijih finansijskih istraga, pa će ovo uputstvo u skorijem roku biti upućeno svim tužilaštvima sa očekivanjem proaktivnog djelovanja kada govorimo o pokretanju finasijskih istraga”, ističe Marković.

Izazovi se, kaki ističe, ogledaju u neadekvatnosti uslova u kojima tužiteljke i tužioci rade, što se odnosi i na cjelokupno pravosuđe, a što dalje uslovljava nedostatak ljudskih resursa, jačanje stručnih kapaciteta i njihovih kompetencija, pa stvaranje istih i očekujemo.

“Jasno je da je za ovu oblast, kao i za druge specifične oblasti, potrebna specijalizacija znanja ali i institucionalna/organizaciona specijalizacija, naročito u dijelu nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva, kojom bi se podigao i stepen odgovornosti za rezultate u ovoj oblasti. Međutim, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, pa i oduzimanju imovinske koristi, nije eksluzivitet državnog tužilaštva, već dio odgovornosti koju u sistemu dijeli sa UP i drugim državnim organima i sudom”, kaže Marković.

Tužilaštvo, kako ističe, očekuje unapređenje kapaciteta i proaktivnost.

“I to na strani policije, ali takođe i sudski epilog ovih postupaka, kako u dijelu efikasnosti krivične pravde, trenutno kao preduslova da bi se imovinska korist trajno oduzela (nadam se do skorije izmjene zakona koja će propisati oduzimanje imovinske koristi bez krivične presude), tako i u dijelu uspostavljanja sudske prakse koja će biti u skladu sa standardima oduzimanja imovinske koristi, a ne utvrđivanja krivice izvršioca krivičnog djela, što ovdje ne bi trebalo da bude slučaj”, zaključio je Marković.

Nivoi oduzimanja imovinske koristi i dalje niski

Britanska ambasadorka u Croj Gori Don Meken na skupu je kazala da je proces oduzimanja nezakonito stečene imovine kriminalaca jedan od glavnih ometača organizovanog kriminala.

„lako je napravljen veliki napredak i napori se ubrzavaju, mnogi izazovi su i dalje tu - nivoi oduzimanja imovinske koristi stečene kriminalom djelatnošću u Croj Gori, ali i u ovom regionu u cjelini, su i dalje niski”, kazala je Meken.

Međunarodni standardi i regionalna saradnja su, kako kaže, od velike važnosti za unapređenje ovih napora.

“Ujedinjeno Kraljevstvo je posvećeno podršci Crnoj Gori na ovom putu. Pruzimamo operativnu i podršku izgradnje kapaciteta, ali nastojimo i da unaprijedimo sistem u lancu krivičnog pravosuđa, kako bismo pomogli efikasnije krivično gonjenje i izricanje kazni za krivična djela organizovanog kriminala", naglasila je britanska ambasadorka.

U okviru događaja predstavijen je priručnik "Oduzimanje imovinske koristi pribavljene korupciom i teškim organizovanim kriminalom: Pregled međunarodnih i evropskin standarda,smjernica i relevantne prakse Evropskog suda za ludska prava", koji sadrži sveobuhvatnu analizu međunarodnih standarda i sudske prakse o oduzimanju imovinske koristi.

Cilj priručnika je da pomogne pravnim stručnjacima da odgovore na izazove vezane za djelotvorno trajno oduzimanie imovinske koristi stčene krivičnim djelom.

Biljana Brejtvejt, direktorica Programa za Zapadni Balkan AIRE centra kaže da su prethodnih godina mnogo sarađivali sa institucijama iz regiona na temu borbe protiv kriminala.

Djelotvorne mjere za oduzimanje imovine su, kako kaže, veoma važne, ali je veliki izazov sprovoditi ih.

"Organizovene kriminalne gruper u regionu jako lijepo sarađuju, a mi radimo na pomaganju institucijama u regionu da i oni sarađuju", kazala je Brejtvejt.

 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније