Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

28. 03. 2024. 12:15 >> 12:24
3
Čitaj mi:

RAONIĆ

Javni servis napreduje, koncern uzalud kreira afere

Generalni direktor Radio i Televizije Crne Gore Boris Raonić kazao je da napredak Javnog servisa ugrožava interese onih ekstrema koji misle da nacionalni emiter treba da bude alatka određenih partijskih ili političko-poslovnih interesa.

Obraćanje Raonića prenosimo integralno:
 
Javni servis mnogo više radi preko dana, nego što vile preko noći razgrade. Svjedoci smo kampanje u kojoj bukvalno svakog dana, koncern koji zeli da ima politički uticaj, pokušava da kreira afere na račun RTCG-a. A šta je iza svega toga?

TEHNOLOGIJA: Zadnjih dana smo uveli najmoderniju rasvjetu i instalirali najmodernije robotizovane kamere. Danas uvezujemo solarnu elektranu u naš sistem, čime ćemo prepoloviti račune za struju i omogućiti snabdijevanje električnih automobila, koji predstavljaju većinu našeg voznog parka. Ove godine nam dolazi moderni video zid za scenu, a pokrećemo i OTT platformu - čime ce Javni servis pokrenuti novi talas inovacija u medijskom sektoru i približiti se i onim djelovima društva koje zbog interneta sve slabije komuniciraju sa tradicionalnim medijima.
 
PROGRAM: Portal nam na godišnjem nivou ima trostruki rast, jedina smo TV sa kontinuiranim rastom gledanosti, otvorili smo četiri online radijska kanala i po svim relevantnim izvještajima izbalanisrali političko izvještavanje, čime smo počeli da doprinosim smanjivanju političke polarizacije u crnogorskom društvu. Pokrenuli smo CG filmsku produkciju, jedini kontinuirano proizvodimo sadržaje na manjinskim jezicima, naučni i obrazovni program su u usponu, pojačali smo proizvodnju sjajnog dokumentarnog programa, trudimo se da stanemo iza svake bitne kulturne priridbe...
Uz to, za 5 dana krecemo sa potpuno novim vizuelnim identitetom.
 
ADMINISTRACIJA: DRI dala pozitivno mišljenje o poslovanju RTCG, a kontrolna revizija utvrdila da je već 3/4 preporuka ispunjeno. Uz to, konačno je dovršen proces sređivanja podzakonskih akata, započeli smo digitalizaciju poslovanja, uz desetine inspekcijskih nadzora - koji nijesu utvrdili niti jednu neregularnost. Nastavljamo sa racionalizacijom broja zaposlenih i povećavamo prihode od marketinga i efikasnom potrošnjom opravdavamo podršku građana. Takođe, jedna smo od prvih institucija koja je uspješno pokrenula rješavanje problema lažnih bolovanja; nadamo se da će to poslužiti kao model i za ostale institucije, imajući u vidu koliko ovaj problem na nivou države košta novca crnogorskih građana…
 
PRAVA RADNIKA: Povećali smo plate zaposlenima u Javnom servisu i sada je naš prosjek iznad državnog. Insitiramo na Granskom kolektivnom ugovoru povoljnom za radnike. Uskoro cemo podijeliti i ključeve prvih stanova koje smo izgradili za naše zaposlene, a radni prostor je znacajno unaprijeđen kroz brojne intervencije.
RTCG podržave sve aktivnosti naših zaposlenih, kojima se osnažuje solidarnost, povezanost i međusobno poštovanje, od radničkih sportskih aktivnosti do iftara koji smo sinoć organizovali sa kolegama koje poste tokom Ramazana.
 
TRANSPARENTNOST: Po istraživanju Instituta Altenativa drugi smo od svih državnih i lokalnih institucija u Crnoj Gori. Svi dokumenti i sve sjednice su javne.
 
Naravno, tu je i NEZAKONIT IZBOR: Pravi se narativ o mom nezakonitom izboru. Radi onih koji nijesu ispratili pokusaću da objasnim: kolega o kome ću tek, natenane da pisem, osprava moj izbor, jer sam u trenutku izbora bio javni funkcioner (clan Savjeta AEM-a). Zakon o RTCG propisuje da Generalni direktor ne može biti javni funkcioner, ali Zakon o sprečavanju konfikta intersa daje rok od 30 dana javnim funkcionerima da podnesu ostavku nakon stupanja na drugu funkciju. Kako bi drugačije, recimo, poslanici bili birani za ministre? Ili gradonačelnici? Ja sam ostavku podnio u roku od 8 dana.

E, pa gdje je problem? Sud je smatrao da je lex specialis Zakon o RTCG, a ne Zakon koji reguliše tu oblast - iako i u Zakonu o RTCG u zadnjem stavu, člana 29 (koji definiše konflikt interesa u RTCG), piše da se smatraju "javnim funkcionerima shodno propisu kojim se uređuje oblast sprečavanja korupcije". I u redu, sudija donosi odluku kakvu donosi. Potom, dvije godine kasnije, kada nakon što je riješeno i to pitanje konflikta interesa, donosi se nova odluka. I tako epopeja i dalje traje.
E, sada dolazimo na teren zašto se o tome NE PRIČA?
 
RTCG nije osnovan za lične i promocije partija i političkih klanova, vec da građanima pruži sadržaje koji informišu, zabave i obrazuju. RTCG radi punom parom da ostvari svoju misiju, a ne za naš PR ili polemike sa "medijima". Na tom putu ima propusta, ali ono što je bitno u poređenju sa prethodnim periodom – ti propusti se rješavaju, kroz inkluzivni pristup. Na Javnom servisu vise nema tabu tema.
 
Takve promjene ugrožavaju interese onih ekstrema koji misle da Javni servis treba da bude alatka određenih partijskih ili političko-poslovnih interesa, kao i onih koji su nekada ostvarivali funkciju Javnog servisa, ali su odlučili da to kapitalizuju u politički uticaj i sada gube pozicije moći. Zato na njihovim stranicama imate svakodnevno neistine, poluistine i samo negativne napise o RTCG, a nijednu pozitivnu priču koje sam gore pobrojao. Time svoju publiku dovode u zabludu i nije ni čudo što ih ljudi sve više izbjegavaju, pa su, na primjer, prošlog mjeseca imali pad od skoro 25 odsto. 
 
Najgore je sto im u naumu da uspore Javni servis, pomažu oni koje su istjerali iz tog koncerna kao nespodobe i koji se ne libe da govore najdrskije i lako provjerljive neistine. Pomažu im i političke strukture koje su imale naum da instaliraju svoje poslušnike i koji i nakon tri godine uspjeha Javnog servisa ne mogu da shvate da je njihovo vrijeme prošlo i da je Javni servis konačno oslobođen partijskih kontrola.
 
Sa reformisanim Javnim servisom prošlo je vrijeme kada su mediji ucjenjivali državnike, političare, biznismene, gradonačelnike...Alternativa je tu i zauzela je svoju prirodnu poziciju, kao jedini TV medij sa nacionalnom pokrivenošću koji polaže račune građanima Crne Gore, a ne privatnim interesima, bili oni locirani u Crnoj Gori ili van nje.
 
Idemo dalje.
 
Javni servis - jedan za sve.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније