Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M. Lj.

02. 04. 2024. 18:38 >> 07:15
1
Čitaj mi:

IJZCG

Dijete koje ima male boginje se osjeća dobro, članovi porodice bez simptoma

Zdravstveno stanje djeteta koje ima male boginje je dobro, kazali su za portal RTCG iz Instituta za javno zdravlje (IJZCG), i istakli da članovi njegove porodice nijesu razvili simptome te bolesti.

Prošle sedmice u Crnoj Gori se pojavio prvi obolijevanja od malih boginja kod djeteta uzrasta osam godina, koje nije vakcinisano.

Zdravstveno stanje oboljelog djeteta je dobro, simptomi se povlače, i do sada nijesu primijećene komplikacije. Takođe, ostali članovi u porodici su dobro, i do sada se kod njih nijesu javili simptomi malih boginja", rečeno nam je iz IJZCG.

Istakli su da zdravstveno stanje djetata prate pedijatrijska i higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja u Baru.

Načelnik Centra za imunoprofilaksu u Institutu za javno zdravlje Adis Martinović kazao je dijete sa oko 60 djece boravilo u Sarajevu 9. i 10. marta na sportskom takmičenju, te da su se prvi simptomi odnosno povišena temperatura javili 22. marta.

Oboljeli je nakon tri, četiri dana, dobio osip, a serološki je utvrđeno da su u pitanju male boginje.

Morbili (male boginje) spadaju u grupu visoko kontagioznih virusnih osipnih groznica koje se manifestuju makulopapuloznom ospom po tijelu i najčešće se javljaju u formi manjih ili većih epidemija.

Uzročnik je virus malih boginja iz familije Paramyxoviridae. Izvor infekcije je oboljela osoba, a zaraznost traje 4 dana prije i 4 dana poslije izbijanja ospe. Činjenica da je osoba zarazna i prije pojave ospe otežava epidemiološku kontrolu širenja uzročnika bolesti.

Iz IJZCG su ranije naveli da se virus morbila prenosi direktnim kontaktom sa nazofaringealnim sekretom zarazne osobe kao i vazdušno-kapljičnim putem – inhalacijom aerosola infektivnih kapljica koje prilikom kijanja, kašljanja ili govora zarazne osobe izbacuju u svoju okolinu.

"Virus može ostati u vazduhu i na površinama još oko dva sata pošto inficirana osoba napusti prostoriju, a indirektni prenos prilikom kontakta sa nazofaringealnim sekretima svježe kontaminiranim predmetima (u okviru dva sata) je moguć. Male boginje su jedna od najzaraznijih bolesti, sa stopom sekundarnog javljanja većom od 90% među izloženim i osjetljivim pojedincima (9 od 10 osjetljivih osoba oboli kada se nalazi u bliskom kontaktu sa oboljelim). Najdjelotvorniji i najbezbjedniji način individualne i kolektivne zaštite protiv malih boginja je vakcinacija koja se sprovodi u dvije doze, prva doza se daje djeci sa navršenih 12 mjeseci starosti, a druga doza prilikom polaska u osnovnu školu", kazali su iz IJZCG.

Iz te institucije su naveli da trenutni obuhvat sa prvom dozom vakcine kod djece rođene 2018. godine iznosi 79,8%, za rođene 2019. godine obuhvat iznosi 74,5%, za rođene 2020. godine obuhvat iznosi 65,9%, za rođene 2021. godine obuhvat iznosi 46,9%, a kod djece rođene 2022. godine obuhvat iznosi 20%.

"S obzirom da je neophodno da obuhvat za sprječavanje epidemije iznosi najmanje 95% ciljne populacije jasno je da postoji značajan rizik za masovnije obolijevanje", upozorili su više puta iz IJZCG.

Pozvali su roditelje, da preduzmu odgovorne korake kako bi zaštitili prije svega, svoju djecu od malih boginja.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније