Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Darko Bulatović, A.B. [ Mreža, TVCG ]

03. 04. 2024. 16:29 >> 19:48
Čitaj mi:

SERIJA POTRESA NADOMAK NIKŠIĆA

Panika zbog zemljotresa, mještani Golije zabrinuti: Najgore je noću

Zemljotres jačine 4,6 stepeni po Rihteru pogodio je danas područje oko Nikšića, a osjetio se u većem dijelu Crne Gore. Mještani Golije zabrinuti su zbog potresa tla, a evidentirane su i brojne štete na kućama.

Kako je kazao Dragoljub Manojlović iz Mjesne zajednice Krstac za emisiju Mreža, mještani su mnogo zabrinuti i da ih više brinu manji potresi koji su uslijedili. 

"Nimalo ovdje nije prijatno živjeti. Zemljotres nas je pogodio i sinoć. U strahu smo svi, a manje zemljotrese osjećamo zadnjih 15 dana", kazao je on. 

 

Manojlović je kazao da su obišli jednog domaćina koji se požalio da mu je zbog potresa pričinjena šteta na kući. 

"Mještani su baš zabrinuti, a najgore je noću", požalio se on. 

Potpredsjednik opštine Nikšić Zoran Tomić kazao je da su ekipe inženjera i predstavnici komisije za procjenu štete stalno na terenu.

Najviše zahtjeva zanadoknadu štete dolazi iz Banjana. 

"Obišli smo oko 90 domaćinstava. Neki zahtjevi su neopravdani, a komisija i inženjeri će to ocijeniti. Imamo prijava iz grada, Nikšićke Župe i Kličeva i obično su to stare kuće, stare po 100 godina", dodao je Tomić.

Tomić je napomenuo da je u pitanju pružanje jednokratne pomoći.

"Mi ne možemo pružiti kompletnu naknadu štete. Naći ćemo mjeru sa kojom će biti zadovoljni i građani", poručio je Tomić. 

Struka, pak, tvrdi da ne mogu prognozirsti da li će se desiti novi potres. 

Profesor geografije Goran Grozdanić tvrdi da je područje oko Nikšića trenutno seizmološki najaktivnije.

"Panike među narodom ima i sve ovo može alarm za veći potres, a može biti i smirivanje tla. Nerijetko se dešava da nakon većeg zemljotresa bude i deset manjih koji pogode isto to područje. U ovom trenutku ne možemo tačno prognozirati da li će se desiti novi potres", zaključio je Grozdanić. 

Podsjetimo, zemljotres jačine 4,3 Rihtera sinoć je registrovan 30 kilometru sjeverozapadno od Nikšića, a 75 kilometru od Podgorice.

 

Nedavno, sredinom marta, zemljotres jačine 5,4 stepeni prema Richteru pogodio u 4.06 sati zapad naše zemlje, granično područje uz Bosnu i Hercegovinu.

 

Epicentar tog zemljotresa bio je na pet kilometara od mjesta Čarađe u opštini Nikšić. Žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od 14 kilometara.

Nakon prvog jačeg potresa u četvrtak ujutro, uslijedila je serija od oko 30 slabijih. Taj zemljotres je napravio materijalnu štetu u nekoliko sela na Goliji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније