Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Milica Kapa

03. 04. 2024. 18:50 >> 13:48
Čitaj mi:

NAKON SASTANKA

Bivši radnici Rudnika boksita prekidaju blokadu rudokopa Seoca

Bivši radnici Rudnika boksita odblokirali su rudokop u Seocima, nakon što im je ministar energetike i rudarstva garantovao da će najkasnije do petka sprovesti aktivnosti kako bi se odgovorilo na njihove zahtjeve. Radnici upozoravaju da će, ukoliko obećanje ne bude ispunjeno, ponovo blokirati rudokop. Traže da im se nadoknade zarade i poveže radni staž kako bi pojedini stekli pravo na penziju.

Nakon sastanka s ministrom energetike i rudarstva Sašom Mujovićem, bivši radnici Rudnika boksita odblokirali su rudokop u Seocima. To su učinili, jer im je ministar garantovao da će, najkasnije do narednog petka, sprovesti konkretne aktivnosti kako bi njihovi zahtjevi bili ispunjeni.

"Zahvaljujemo ministru Saši Mujoviću koji nas je, za razliku od prethodnih ministara, lijepo dočekao sa konkretnom i realnom pričom i koji je iskreno razumio naš problem. Iz današnjeg razgovora sa njim smo zaključili da nam istinski želi pomoći, tako da mu mi, bivši radnici Rudnika boksita, vjerujemo. Ovo je prvi put da smo imali iscrpan i opširan razgovor sa nekim ministrom koji nam je ulio puno povjerenje", izjavio je predstavnik bivših radnika Rudnika boksita Nikšić.

Prodajom stečajne imovine, zbog koje je nastao spor između bivših radnika Rudnika boksita i kompanije"Uniprom", biće ispunjen dio zahtjeva. Na saradnju je, kaže Mujović, spreman i vlasnik Uniproma Veselin Pejović, koji je prisustvovao sastanku.

"Imali smo konstruktivan razgovor sa vlasnikom Uniproma koji se obavezao da će otkupiti spornu teritoriju i doprinijeti da se problem riješi", kazao je Mujović.

Ministarstvo energetike i rudarstva će, kako ističu, u okviru svojih nadležnosti i u koordinaciji sa drugim resornim institucijama, ispuniti sve što je zacrtano na današnjem sastanku, što potvrđuje i činjenica da je ministar Mujović delegirao sekretarku Ministarstva Vesnu Brajović da isprati cijeli proces kako bi se uvjerio da se postignuti dogovor poštuje a dogovorene aktivnosti realizuju planiranom dinamikom.

Poručuju da je današnji sastanak i dogovor koji je postignut sa predstavnicima bivših radnika pokazatelj da postoji volja svih strana da se ovo pitanje riješi na optimalan način.

"Stav Ministarstva energerike i rudarstva je da o svim pitanjima treba razgovarati, i da partnerski odnos i otvorena komunikacija daju rezultate, čemu svjedoči i današnji ishod sastanka", istakli su iz Ministarstva. 

Podsjetimo, 560 bivših radnika zahtijeva da im se nadoknade dugovanja u iznosu oko tri miliona eura, ali i da im se poveže radni staž kako bi ostvarili pravo na penziju.

Stečaj u Rudniku Boksita uveden je 2013. godine, od kada radnici čekaju pravdu.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније