Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Krsto Gazivoda [ TVCG ]

06. 04. 2024. 20:00 >> 20:26
Čitaj mi:

AGENCIJA ODOBRILA TEHNOPUTU

Mještani i Regionalni vodovod protiv asfaltne baze na području Cijevne

U Regionalnom vodovodu osporavaju odluku Agencije za zaštitu zivotne sredine da Tehnoputu izda dozvolu za rad asfaltne baze na području rijeke Cijevne. Kažu da su dužni da zaštite sve zone vodoizvorišta Bolje sestre, iako u Upravi za vode tvrde da se parcela ne nalazi u zoni sanitarne zaštite. Nezadovoljni su i mještani koji najavljuju proteste.

Agencija za zaštitu životne sredine dala je privremenu saglasnost na elaborat kompanije „Tehnoput“ za izgradnju asfaltne baze na podrucju rijeke Cijevne. Ovakvu odluku ne podržavaju iz Regionalnog vodovoda.

 “Ta katastarska parcela se nalazi u trećoj zoni sanitarne zaštite. Mi smo po zakonu dužni da štitimo sve zone zaštite izvorišta Bolje sestre”, kaže Željko Raičević iz Regionalnog vodovoda.

S druge strane, Agencija je odluku donijela na osnovu mišljenja Uprave za vode, iz koje kažu da se predmetna parcela ne nalazi u trećoj zoni sanitarne zaštite, kao i da Tehnoputu još nijesu izdali vodnu dozvolu.

“Uprava je konstatovala da predmetna parcela nije obuhvaćena drugom zonom sanitarne zaštite, a ni planiranom trećom zonom zaštite ovog izvorišta. Važno je naglasiti da ova aktivnost Uprave za vode nije obuhvatala davanje mišljenja ili saglasnosti u vezi sa procjenom uticaja projekta asfaltne baze na životnu sredinu, jer je to u apsolutnoj nadležnosti Agencije za zaštitu životne sredine”, navodi se u saopštenju Uprave za vode.

Iz Agencije tvrde da se parcela nalazi na više od kilometar i po od treće zone sanitarne zastite, što u Regionalnom vodovodu osporavaju.

 “Da je ova lokacija pripadala zaštićenoj zoni u skladu sa rješenjem koje je zakonito i važeće, Agencija bi u prvom koraku, donijela odluku, odnosno komisija bi predlozila agenciji da se ne izda saglasnost na ovaj elaborat”, kaže Gordana Đukanović iz Agencije za zaštitu životn e sredine .

“U ovom trenutku jedini važeći dokument je rješenje Uprave za vode u kojem se ovaj objekat nalazi u trećoj zoni sanitarne zaštite”, kaže aičević.

Nezadovoljni su i mještani koji kažu da devetomjesečna rasprava o elaboratu Tehnoputa nije bila javna, a u slučaju nastavka rada asfaltne baze, najavljuju proteste.

“Kako neko moze da uputi bilo koju vrstu žalbe, ako nije obaviješten o javnoj raspravi koja se održavala? Odredili su termin održavanja javne rasprave, ne sigurno slučajno, u vrijeme godišnjih odmora, 4. avgusta”, kaže mještanka Tatjana Torbica

 “U slučaju negativnog odgovora, od bilo koga, mi krećemo u proteste. Ova borba traje više od 10 godina”, ističe mještanin Saša Bošković.

Saglasnost Agencije je data do 2025. godine, do kada važi prostorni plan, koji ima priliku da promijeni opština Zeta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније