Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.L.B. [ Media biro ]

07. 04. 2024. 16:01 >> 16:52
Čitaj mi:

direktor Regionalnog vodovoda

U najvećoj mjeri zaustavljena eksploatacija šljunka

Uprkos brojnim problemima i izazovima, Regionalni vodovod Crnogorsko primorje u prethodnoj godini je ostvario značajne rezultate. Do opština na Crnogorskom primorju distribuirao je 8.481.550 m3 vode, što je dva odsto više od plana za 2023. godinu, odnosno 21 odsto više od minimalno ugovorenih godišnjih količina vode za prošlu godinu, kazao je izvršni direktor Regionalnog vodovoda Borislav Ivanković.

“Možemo biti zadovoljni poslovnom 2023. godinom, ostvareni prihodi su negdje preko osam miliona eura. Te prihode čine prihodi od isporučene vode na Crnogorskom primorju u iznosu 3.178.151 eura, kao i prihodi po osnovu plaćanja posebne naknade koji iznose 4.612.166 eura. Zahvaljujući navedenim ostvarenim prihodima kao i racionalnom trošenju prihodovanih sredstava Regionalni vodovod je ostvario dobit od 1.035.298 eura i veća je u odnosu na 2022. za nekih 31 odsto. Možemo reći da smo zadovoljni ostvarenim rezultatom,“ navodi  Ivanković.

Regionalni vodovod je uspješno poslovanje nastavio i u 2024. godini, te je Godišnjim planom rada predvidio niz aktivnosti koje planira da realizuje tokom ove godine.

Prije svega kako kaže Ivanković, Regionalni vodovod planira da opštinama Crnogorskog primorja isporuči nedostajuće količine vode, posebno tokom ljetne turističke sezone.

„Tokom januara započeta je izgradnja bulevara Jaz-Tivat u sklopu kojeg će se izgraditi cjevovod Regionalnog vodovoda u dužini od 14 kilometra, tako da će se kapacitet vode prema opštinama Tivat, Kotor, Herceg Novi povećati sa 330 na 750 litara u sekundi. Takođe, raspisali smo tender za izgradnju filterskog postrojenja za prečišćavanje vode kapaciteta 100 l/s. Planirano je da se postrojenje za filtraciju stavi u funkciju do avgusta kada je izdašnost najmanja, a potrebe za vodom najveće. Povećanjem od tih 100 litara po sekundi se nadamo se da ćemo omogućiti da se sve neophodne količine vode isporuče prema opštinama na Crnogorskom primorju i da možemo kao privredni kolektiv i odgovorno društvo da odgovorimo zadatku", naveo je Ivanković.

Krajem jula i početkom avgusta planiraju nadvišenje privremenog nasipa na rijeci Morači u okviru II zone sanitarne zaštite izvorišta "Bolje sestre“ u cilju povećanja njegove izdašnosti, u skladu sa „Glavnim projektom privremenog nasipa na rijeci Morači“.

Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti koju Regionalni vodovod preduzima da bi sanirao štetne posljedice nelegalne eksploatacije šljunka u koritu rijeke Morače.

„Zahvaljujući odlučnoj akciji Vlade i nas kao privrednog društva u najvećoj mjeri je zaustavljeno iskopavanje šljunka u II zoni sanitarne zaštite u koritu rijeke Morače. Zbog eksploatacije izdašnost je sa nekih 2.600 litara po sekundi na previrnom pragu pala na 265 l/s. Zahvaljujući zaustavljanju nelegalne eksploatacije šljunka u koritu rijeke Morače i izradi privremene utvrde očekujemo da ćemo izdašnost povećati za nekih 50 do 70 litara, a uz izgradnju filterskog postrojenja za prečišćavanje vode dodatnih 100 litara", istakao je direktor.

Ivanković navodi da je izdašnost izvorišta "Bolje sestre" na početku aprila na zadovoljavajućem nivou. Na to utiču mnogo manji zahtjevi za količinom vode koje se isporučuju prema Crnogorskom primorju. Količina koja odgovara trenutnoj potražnji je oko 120 l/s.

"Što se tiče nedostatka snježnih padavina tokom zimskog perioda to sigurno može dovesti do problematičnog scenarija tokom jula i avgusta mjeseca kada je potražnja za mnogo većim količinama vode. Nadam se da ćemo kao i svake godine do sada uspjeti tokom ljetne turističke sezone da distribuiramo sve tražene količine vode za potrebe Crnogorskog primorja,“ naveo je izvršni direktor.

Kako bi spremno dočekali ljetnu turističku sezonu i takav rast potražnje, u Regionalnom vodovodu uveliko traju pripreme i sprovode se mnogobrojne pripremne aktivnosti.

"Regionalni vodovod svoje pripreme za ljetnu turističku sezonu počinje odmah nakon završetka prethodne. Nama je dužina cjevovoda neki 140 kilometara, obilazi se kompletna trasa, vrši se servis pumpi, mašina, pregleda se oprema. Izvršili smo sanaciju i adaptaciju nekih objekata jer je njihova starost oko 14 do 15 godina, a neki objekti su izrađeni i prije više od 40 godina. Na nekoliko mjesta je zamijenjen dio krovne konstrukcije. U okviru Investicionog održavanja će se sprovoditi zamjena i unapređenje dotrajale opreme; servis UV reaktora, ugradnja UV lampi i zamjena balast kartica; nabavka tiristorskih blokova za PS Reljići; nabavka trafo ćelije u trafo stanici "Bolje sestre"; nabavka ostale opreme koja je neophodna za normalno funkcionisanje RV", naveo je Ivanković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније