Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

10. 04. 2024. 13:03 >> 13:05
Čitaj mi:

NEĆE Đačićku za direktora

U pljevaljskoj biblioteci sjutra štrajk upozorenja

Zaposleni u Narodnoj biblioteci "Stevan Samardžić" u Pljevljima najavili su štrajk upozorenja sjutra 11. aprila u trajanju od jedan sat. Kako su istakli traže od Skupštine opštine da ne daje saglasnost na izbor Bojane Đačić za direktoricu biblioteke i ukazuju na brojne nepravilosti u radu te javne ustanove.

Đaćić je trenutno vršiteljka dužnosti direktorice Biblioteke, a Odbor za izbor i imenovanje Skupštine opštine Pljevlja juče je predložio da se ona izabere za direktoricu.

"Poslije svih preduzetih inicijativa, sastanaka i razgovora, ali i nakon obavljenog inspekcijskog nadzora u Bibilioteci, jasnog rezultata od strane Inspekcije i izricanja novčane kazne pravnom i odgovornom licu zbog uvođenja prekovremenog rada suprotno odredbama Zakona o radu, ali i konstatovanje inspekcije rada da Aneks II ugovora o radu od 03.01.2024. godine sa Bojanom Đačić, a tiče se 'tajnog' i nezakonitog produženja mandata, ne proizvodi pravno dejstvo, niti se može smatrati legitimnim, s obzirom na činjenicu da je zaključen suprotno odredbama Zakona o radu, nismo dobili nikakve garancije da će se naši opravdani zahtjevi i inicijative uvažiti, već naprotiv svjedočimo da se radi sve suprotno od naših zahtjeva", navode zaposleni.

Štrajkački odbor kojeg čine zaposleni Danko Radovanović, predsjednik; Sofija Jelovac, Ivana Cvijetić, Ljiljana Vraneš, Marija Knežević, Milija Knežević, traži uklanjanje brojnih nepravinosti u radu Biblioteke, ukazuju na mobing i neprimjerene radne naloge v.d. direktorice, te njenog lažnog predstavljanja i raspolaganja resursima biblioteke. 

Ukoliko štrajk upozorenja, kako dodaju, ne postigne svoju svrhu i ne dođe do ispunjenja štrajkačkih zahtjeva, zaposleni će stupiti u štrajk koji će trajati do ispunjenja zahtjeva, odnosno do zaključivanja sporazuma.

Odbor za izbor i imenovanja je odluku donio, iako ih je šestoro zaposlenih u Biblioteci “Stevan Samardžić” dan ranije pismeno upozorilo da “postoji nekoliko negativnih stavki” koje su proizašle iz njihovog djelovanja.

“Molimo vas da prije nego što donesete konačnu odluku o Predlogu za raspravu o imenovanju Bojane Đačić za direktoricu NB 'Stevan Samardžić' razmislite o dosadašnjim, kao i budućim posljedicama svojih odluka. Naime, postoji već nekoliko negativnih stavki koje su proizašle iz vašeg djelovanja, a da vi, možda, i niste njihovi namjerni uzročnici. Kod izbora članova Savjeta NB 'Stevan Samardžić' Pljevlja ni u jednom slučaju, čak ni omaškom, niste poštovali Zakon o kulturi. Već tada je trebalo da Bojana Đačić bude razriješena zbog neusvajanja Programa rada od strane Savjeta, kako to predviđa Statut ove ustanove”, navodi u dopisu koji su potpisali zaposleni u Biblioteci.

Zaposleni su prije nekoliko dana uputili i otvoreno pismo u kojem su naveli da Đačić uzurpira mjesto v. d. direktora Biblioteke, prostorije, resurse kao i prava zaposlenih. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније