Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

20. 10. 2014. 12:10 >> 12:07

RAST

Sve više pokušaja pranja novca

Uprava za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma ove godine imala je oko 40 prijava sumnjivih transakcija od obveznika, od čega je 27 procesuirano državnim organima, rekao je direktor tog organa, Vesko Lekić.

 

On je kazao da su u porastu pokušaji izvršenja krivičnih djela pranja novca, a u posljednje vrijeme i finansiranja terorizma, raznim oblicima i modalitetima.

Lekić je rekao da Uprava ukupno na godišnjem nivou dobija oko 30 hiljada gotovinskih transakcija od obveznika, od kojih izdvaja one koje se učine kao dovoljno sumnjive da se mogu procesuirati.

"Uprava je ove godine imala oko 40 prijava sumnjivih transakcija od naših obveznika, od čega je 27 procesuirano državnim organima, tužilaštvu i policiji", kazao je on na regionalnoj konferenciji finansijsko–obavještajnih službi (FOS) na temu Jačanje saradnje u borbi protiv pranja novca u finansiranja terorizma u jugoistočnoj Evropi.

Prema riječima Lekića, informacione tehnologije su u brzom porastu i gotovo da je teško pratiti taj trend rasta.

"U aktuelnom vremenu modernizovane tehnologije, kriminalci, a ne rijetkoo i njihove grupe, ostvaruju izuzetnu saradnju u cilju sticanja dobiti iz krivičnih djela. U postizanju tog cilja za njih ne postoje granice i pokušavaju se zapostaviti sve barijere", naveo je on.

Lekić je ocijenio da je saradnja sa kolegama iz regiona, na visokom nivou.

"I crnogorska legislativa, kao i država u regionu koja je rađena na istom principu, je veoma transparentna i omogućava da naši zatjevi i odgovori kolega u regionu budu sveobuhvatni", kazao je on.

Lekić je podsjetio da državni organi imaju obavezu da Upravu izvijeste o ishodu slučajeva.

"Jedan predmet ove vrste krivičnog djela traje veoma dugo, a pranje novca i finansiranje terorizma su djela koje je sigurno najteže otkriti", rekao je on.

Upitan da li je Uprava dobila povratnu informaciju za neka od sumnji koje su procesuirali u ovoj godini, Lekić je kazao da se informacije "dobijaju".

On je kazao da se ne može znati koji je to procenat ažurnosti u dostavljanju, jer Uprava nema uvid u tok procesa u drugim organima, ali da to funkcioniše.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније