Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

30. 10. 2014. 20:46 >> 21:04
7

KALEZIĆ PORUČIO

Prajd je naše ustavno pravo

Omogućavanje istopolnim parovima da usvajaju djecu nije nešto što može u Crnoj Gori da se desi u skorijoj budućnosti, a trenutno maksimum koji LGBT zajednica očekuje je usvajanje Zakona o registrovanom partnerstvu, saopštio je predsjednik Upravnog odbora Kvir Montenegro Danijel Kalezić gostujući u emisiji ''U centar''.

On je kazao da je većina posla za pripremu Povorke ponosa odrađena,ted a ostaju još samo pripreme na lokaciji, koje će izvršiti u nedjelju 2. novembra za kada je planirana Povorka. Kalezić kaže da Ustav i zakoni garantuju pravo LGBT osobama da organizuju Povorku ponosa.

Kalezić je, gostujući u emisiji "U centar" Televizije Crne Gore, saopštio da ostaju još samo pripreme na lokaciji Povorke ponosa, koja će biti održana  u nedjelju 2. novembra u Podgorici.

"Zato što je to ljudsko pravo, jedno od osnovnih prava, kao i svaki drugi skup ili protest. I mi želimo to pravo da koristimo. Sva priča o tome se tu završava. Kao što radnici Radoja Dakića imaju to pravo, zato što su nezadovoljni da izađu na ulice i štrajkuju, kao što svaka druga grupacija ima pravo da izađe na ulici i zatraži svoja prava, tako i mi imamo to pravo i tu nema razlike", kazao je Kalezić.

On kaže da se Povorkom ponosa podiže vidljivost LGBT osoba, a šetaju za sve one osobe koje ne smiju da se deklarišu da su LGBT osobe.

Kalezić je objasnio da Kvir Montenegro u Podgorici organizuje Povorku, a ne Paradu ponosa.

"Ovo što mi organizujemo je Povorka ponosa, upravo zbog toga što imamo jako puno problema nismo u jednakom položaju u odnosu na ostatak građana i ljudska prava su nam u ogromnom nivou kršena svakodnevno. Nemamo previše razloga za slavlje", saopštio je Kalezić.

On je saopštio i da je cilj LGBT zajednice da im se zakonom odobre istopolne zajednica i dodao da ne žele da ulaze u "pitanje braka".

"Mi želimo da imamo zakonsko rješenje koje će nam omogućiti da naše zajednice budu pravno prepoznate. Usvajanje djece nije nešto što može u Crnoj Gori da se desi u skorijoj budućnosti", saopštio je Kalezić i dodao da za to nema ni političke volje ni podrške javnosti.

Kalezić kaže i da je maksimum koji očekuje usvajanje Zakon o registrovanom partnerstvu ili istopolnim zajednicama.   Kalezić vjeruje da u Crnoj Gori ima 7000 LGBT osoba koje su zaposlene, kako je pokazalo nedavno istraživanje.

"Mene vjerovatno neće niko diskriminisati, ali osobu koja ne zna kako da se zaštiti sigurno hoće", kazao je Kalezić.

On je saopštio da će organizacija Povorke koštati nešto preko 9.000 eura, te da država Crna Gora taj projekat nije podržala već Ambasada Kraljevine Holandije i Britanska ambasada u Podgorici.

"Nijesmo se državi ni obraćali tim povodom", objasnio je predsjednik UO Kvir Montenegro.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније