Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina

02. 11. 2014. 08:03 >> 08:01
7

PRAVO NA RAZLIČITOST

Povorka ponosa danas u Podgorici

Povorka ponosa, pod sloganom Tradicionalno ponosni, biće održana danas u Podgorici. Organizatori očekuju više učesnika nego na prošlogodišnjoj Povorci, na kojoj bilo oko stotinu učesnika.

Predstavnici policije i tužilaštva apelovali su na građane da se uzdrže od nasilničkog ponašanja i poručili da će preduzeti sve neophodne mjere i spriječiti eventualne pokušaje remećenja javnog reda i mira tokom održavanja tog događaja.

Povorku će obezbjeđivati više od 1.800 policajaca.

Povorka ponosa biće održana pod sloganom Tradicionalno ponosni, a logo ostaju brkovi, ali na licu žene sa maramom u duginim bojama.

Predsjednik Upravnog odbora Kvir Montenegra, Danijel Kalezić ukazao je da nijedan skup LGBT zajednice ne može kao Prajed da podigne vidljivost onog sa čim se te osobe u svakodnevnom životu suočavaju.

„Taj događaj podiže vidljivost i nasilja i društvenog otpora i diskriminacije i svega što se dešava između dvije Povorke. To nije jedina uloga Povorke, već i da vidimo koliko smo kao društvo napredovali u prihvatanju različitosti, ne samo LGBT osoba, koliko smo kvalitetno radili i koliko su državne institucije napredovale u obavljanju svog dijela posla“, podsjetio je on.

Kalezić je rekao da u Podgorici, u posljednje vrijeme, nije bilo slučajeva napada ni uznemiravanja članova LGBT osoba, i da se nadaju da će tako ostati.

“Pozivamo sve koji žele da doprinesu da crnogorsko društvo postane otvoreno za prihvatanje svih različitosti i koje ne diskriminiše bilo koga, bez obzira na lično svojstvo i svakog ko želi da živi u društvu gdje ćemo se međusobno prihvatati i podržavati, da dođu na Prajd“, kazao je on.

Kalezić očekuje da neće izostati prisustvo ministara crnogorske Vlade, navodeći da ne bi bila lijepa slika da budu prisutni ambasador EU, Holandije, i predstavnici drugih ambasada, a da izostane podrška od većeg broja ministara.

Na povorci je najavljeno prisustvo Ombudsmana, kao i predstavnika Liberalne partije, Demokratske partije socijalista, Socijaldemokratske partije i Pozitivne Cre Gore.

Pomoćnik direktotra Uprave policije Nikola Janjušević, rekao je da će, ukoliko dođe do narušavanja javnog reda i mira tog dana, Uprava policije odlučno i profesionalno reagovati i suzbiti sve takve pokušaje i eventualno činjenje krivičnih djela.

Prema njegovim riječima maloljetnici, kao i osobe do 21. godine, najčešće su narušavali javni red i mir na prethodne dvije parade ponosa.

 „Apelujem na roditelje da dobro obrate pažnju gdje su tog dana njihova djeca, jer kao što sami znate porodica je osnovna ćelija društva. Pozivam i one koji ne podržavaju taj događaj da se uzdrže od nasilničkog ponašanja i da nam taj dan ode u svijet slika tolerancije i nenasilja “, rekao je on.

Rukovodilac osnovnog državnog tužilaštva Ljiljana Klikovac poručila je da će ta institucija reagovati na suzbijanje svih oblika diskriminacije, kako u pogledu onih koji je vrše ali i onih koji je podstiču.

„Tužilaštvo izražava iskrenu odlučnost u sprovođenju politike da u Crnoj Gori neće živjeti niko u strahu niti će biti nevidljiv, s obzirom na svoja lična svojstva. Tužilaštvo će brzo i efikasno djelovati u sprječavanju takvih pojava“, kazala je ona.

Ona je apelovala na ukupnu javnost da se pojedinci i grupe suzdrže tog dana od bilo kakvih aktivnosti u pogledu remećenja javnog reda i mira i vršenja nasilja.

„Jer u tim slučajevima dobro smo pripremljeni, i policija je spremna da preduzme sve mjere da to spriječi, a tužilaštvo će biti spremno da procesuira takve pojedice, bilo prekršajno ili krivičnim gonjenjem“, poručila je Klikovac.

Paroh podgorički Velibor Đžomić pozvao je vjernike da ne pridavaju pažnju Paradi ponosa i da ne čine nasilje.

Podsjetimo, Štab Uprave policije, formiran u svrhu bezbjednog odvijanja Povorke ponosa, donio je odluku da se na dan održavanja Prajda zabrani saobraćaj na pojedinim putevima u Podgorici za vrijeme prije, tokom i nakon održavanja Povorke.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније