Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 02. 2015. 17:58 >> 17:53

ZEKOVIĆ - NUMANOVIĆ

Neophodan odgovorniji odnos policije

U Crnoj Gori je neophodno raditi na kvalitetnijem i odgovornijem odnosu pripadnika policije sa nacionalnim manjinskim zajednicama i pripadnicima ranjivih društvenih grupa, saopštili su iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Resorni ministar, Suad Numanović, sastao se danas sa predsjednikom Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandrom Sašom Zekovićem, sa kojim je razgovarao o policijskoj praksi o poštovanju ljudskih i manjinskih prava.

Oni su razgovarali o primjeni policijskih ovlašćenja prema građanima, saradnji Uprave policije (UP) i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) sa manjinskim strukturama i tijelima nacionalnih manjina, kao i marginalizovanim društvenim grupama.

Sagovornici su, kako je saopšteno, razmatrali i pristupe policije u pitanjima porodičnog nasilja i osjetljivim grupama u društvu, posebno prema licima s invaliditetom, pripadnicima Romske zajednice i LGBT populacije.

Iz Ministarstva su podsjetili da je Savjet utemeljen 2005. godine i posvećen uspostavljanju i naglašavanju važnosti dijaloga i povjerenja između policije i marginalizovanih društvenih grupa, koje se suočavaju sa snažnom društvenom distancom koja se, kako su kazali, graniči sa neprihvatanjem.

“Neophodan je zajednički pristup ukoliko želimo vidljive pomake i rezultate u oblasti poštovanja ljudskih prava”, naveo je Numanović.

On je, kako se navodi, predstavio uspješne i strateški dugoročno važne napore Odjeljenja za rodnu ravnopravnost Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Iz Ministarstva su ukazali na značaj povećanja učešća pripadnika nacionalnih manjina u policijskom servisu.

Zbog toga je, kako se navodi, podržana saradnja Ministrastva, Policijske akademije i Savjeta za građansku kontrolu rada policije kako bi se uz kvalitetne promocije i pripreme povećala dostupnost i interesovanje pripadnika manjina za policijsko obrazovanje.

Numanović i Zeković su, kako se navodi, saglasni da je važno uspostaviti strateška dokumenata za pitanja politike jednakosti i postizanja rodne ravnopravnosti u policiji.

Oni su, kako je saopšteno, naglasili neophodnost edukacije kadra posebno kada je riječ o senzibilisanom pristupu u radu sa ranjivim društvenim kategorijama.

“Neophodno je raditi na promociji policije u zaštiti društva, ali kroz edukativni pristup svim generacijama, davanja upudstava u vezi sa prekršajnim mjerama, otvorenosti pristupa i osjećaju sigurnosti”, zaključuje se u saopštenju.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније