Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 02. 2015. 22:21 >> 22:16

VEOMA ZNAČAJNO

Promovisati građanski aktivizam na lokalnom nivou

Promocija građanskog aktivizma i uloge nevladinog sektora na lokalnom nivou je veoma značajna, ocijenio je predsjednik Upravnog odbora koalicije nevladinih organizacija (NVO) Saradnjom do cilja, Goran Đurović.

Aktivna zona sa Cetinja održala je danas treću godišnju sjednicu Skupštine organizacije na kojoj je, osim o radu te NVO, bilo riječi i o ulozi i značaju nevladinog sektora na lokalom nivou.

"Pokušavamo da na lokalnom nivou kreiramo javne politike koje podrazumijevaju veće učešće nvo sektora, a takođe i da uredimo način finansiranja kako bi novac dobili projekti koji mogu da utiču na formiranje javnih politika", kazao je Đurović.

Prema njegovim riječima, važno je da građani shvate da nvo nijesu trošak za društvo, već doprinose životu i radu lokalnih zajednica na kvalitetan način.

"Nijesam zadovoljan kako funkcioniše način finansiranja nevladinih organizacija na Cetinju jer se novac dijeli mimo zakonski utvrđene odluke. To dovodi do stvaranja različitih afera, kada unjesto da budemo građanski aktivni, optužujemo jedni druge i nijesmo produktivni", kazao je Đurović.

Izvršni direktor Aktivne zone Miloš Marković je istakao da je ta nvo nastavila sa svojom praksom kada je u pitanju transparentnost rada.

"I ove godine predstavili smo Godišnji izvještaj o radu organizacije u prethodnoj godini koji sadrži narativni i finansijski izvještaj, što su po mom mišljenju, veoma korisne informacije za sve kolege iz nvo sektora, donatore i građane zainteresovane za rad naše organizacije", kazao je Marković.

Prioritetna tema ove godine je, kako je naveo, povećanje informisanosti građana o radu nvo.

On je najavio da će organizovati još diskusija koje će doprinijeti nivou informisanosti građana o radu organizacija koje djeluju na Cetinju.

"Uloga i značaj djelovanja NVO na lokalnom nivou se posmatraju iz ugla uspješnosti realizacije njihovih projekata, a za to je potrebna podrška donatora, lokalne samouprave, ali i samih građana”, rekao je Marković.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније