Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 05. 2015. 15:55 >> 15:47
1

OCIJENJENO NA ODBORU

Vazdušni saobraćaj i prostor CG bezbjedan

Vazdušni saobraćaj i prostor Crne Gore je veoma bezbjedan, ocijenjeno je na Odboru za odbranu i bezbjednost, na kom je obavljeno konsultativno saslušanje nadležnih u toj oblasti.

Ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović podsjetio je da je Evropska konferencija civilnog vazduhoplovstva (ECAC) izabrala Crnu Goru, između devet država koje nijesu članovi EU, zajedno sa Turskom, da učestvuje u projektu One step security /Jedna bezbjednosna kontrola/.

"Mislim da smo apsolutno uskladili sva naša normativna akta sa evropskim i permanentno usklađujemo. Postigli smo mnogo sa stanovišta svih pitanja iz ove teme", ocijenio je on.

Direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvo, Dragan Đurović, rekao je da je bezbjednost u civilnom vazduhoplovstvu Crne Gore dobra.

"To ne kažem nimalo slučajno, niti to dajem kao političku ocjenu, već na osnovu egzaktnih podataka na osnovu kontrola inspektora Agencije ali i raznih međunarodnih organizacija", rekao je Đurović, navodeći da je prošle godine bilo 69 inspekcijskih nadzora.

On je ukazao da su bitni tajni testovi, kojih je prošle godine bilo desetak i da daju izvanredne rezultate.

"To su testovi kada nađemo inkognito putnike i snabdijemo ih određenim opasnim napravama, i posmatramo kako će na to reagovati bezbjednosne službe. Nije bilo sve idealno u svakom trenutku pa smo preuzimali određene restriktivne mjere",rekao je on.

Đurović je pojasnio da je na podgoričkom aerodromu bilo pet takvih nadzora i da su zbog utvrđenih nedostataka suspendovani sertifikati za dva kontradiverziona (KD) kontrolora, a da su dva upućena i na dodatnu obuku.

On je dodao da je slično bilo i na tivatskom aerodromu gdje je zbog utvrđenog nedostatka privremeno suspendovan sertifikat jednog KD kontrolora, a da je kod Montenegro Airlinesa (MA), u dva tajna testa, zbog utvrđenih nedostataka devet članova posade upućeno na ponovno obuku o bezbjednosti.

"Što se tiče stranih prevoznika primjetno je značajno poboljšanje u načinu bezbjednosnog pretraživanja vazduhoplova", rekao je Đurović.

Kako je kazao, svake godine procjenjuje bezbjednosni rizika za oba aerodroma. "Poslednj procjena govori da nema bezbjednosnih rizika koji bi mogli da ukazuju na zabrinutost«, rekao je Đurović.

Predsjednik odbora direktora MA Daliborka Pejović kazala je da su njihove operativne službe potpuno kadrovski, stručno i u punom kapacitetu afirmisane kada je u pitanju realizacija aktivnosti redovnih obaveza.

"MA ima ogromne finansijske probleme ali nam nikada nije padalo na pamet da takve probleme preorjentišemo na restrikcije ili bilo kakve uštede kada je u pitanju obavljanje djelatnosti ili bezbjendost", dodala je ona.

Pejović je kazala da je smanjen obim primjedbi koje dobijaju od stranih inspektora, posebno na stranim aerodromima, kao i da su ove godine imali dvije inspekcije Agencije za civilno vazduhoplovstvo, bez ozbiljnijih primjedbi.

Ona je rekla da Crna Gora ima problem jer je teško naći gotov kadar ali i zadržati osoblje.

Mladen Marković iz MUP-a kazao je da je nivo bezbjednosti u obavljanju civilnog vazdušnog saobraćaja prošle godine bio dobar na oba aerodroma.

"Po podacima Uprave policije bilo je 19.464 leta, odlaznih i dolaznih, a na graničnim prelazima u vazdušni lukama registrovano je više od 1,6 miliona putnika. Sam podatak o tom broju putnika i da se nije desio nijedan bezbjednosni incident koji bi zavrijedio pažnju, ukazuje da se saobraćaj po pitanju kontrole i bezbjendosti od strane policije vrši kvalitetno i dobro", rekao je on.

Marković je kazao da u tom periodu nije odobren ulazak u državu za 110 putnika, i da je spriječen izlalaz 226 putnika, kao i da je po nacionalnim potjernicama otkriveno 19 osoba, a po međunarodnim 150.

Direktor Aerodroma Podgorica Dragan Milanović, kazao je da je oprema na oba aerodroma po zadnjim standardima, kao i da je stanje pisiti u jako dobrom stanju.

On je kazao da se kod procesuiranja nemirnih putnika nije prepoznao nivo na koji bi to trebalo biti tretirano. »To se ne može tumačiti kao narušavanje javnog reda i mira jer svaki nemirni putnik u vazduhu tokom leta je mnogo više od toga«.

Živko Banjević iz MA podsjetio je da ta kompanija ima u prosjeku najmlađu flotu u regionu, kao i da je stepen tehničke ispravnosti flote konstantno iznad 99,5 odsto.

Poslanik Borislav Banović, koji je inicirao temu sjendice, kazao je da mu je drago što su nadležni zadovoljni stanjem u toj oblasti, navodeći da je dobro što se posade upućuju na dodatne obuke.

Poslanik Suljo Mustafić kazao je da je obaveza svih da se stvore uslovi za veća ulaganja u opremu i ljude, jer se ne može imati najbolje osoblje ako im uslovi nisu kao u svijetu.

“Možemo konstatovati da stanje u oblasti vazdušnog saobraćaja i prostora zadovoljava i da zadovoljavajućim tempom dostiže najveće standard u svijetu”, rekao je predsjendik Odbora, Mevludin Nuhodžić.

U usvojenim zaključcima Odbor je konstatovao da je neophodno nastaviti usklađivanje nacionalnog saobraćajnog i vazduhoplovnog zakonodavstva sa evropskim, kao i da je neophodno zalaganje svih subjekata sistema za postizanje trajnih i efikansih rezultata u izgradnji krdibiliteta u toj oblasti.

"Odbor je prepoznao potrebu da svi subjekti sistema vazdušne bezbjednosti kontinuirano rade na jačanju kapaciteta radi obezbjeđenja pune sigurnosti svih učesnika u tom složenom sistemu.U cilju obezbeđenja najvećeg stepena usaglašavanja procedura, standarda i organizacija nadležni činioci sistema dužni su ostvariti najveći stepen saradnje", kaže se u zaključcima.

Imajući u vidu da je Cra Gora prepoznatljiva turistička destinacija uočena je potreba kontinuirane nadgradnje strategije i propisa iz oblasti civilnog vazduhoplovnog saobraćaja, radi postizanja najvećeg nivoa suigurnosti ljudi i materijalnih dobara.

"Odbor cijeni da je najpogodniji način rešavanja pitanja kontrole i nadzora vazdušnog prostora za Crnu Goru regionalni pristup i pozdravlja aktivnosti Ministarstva odbrane u okviru BRAAD projekta, kao multinacionalne inicijative NATO-a, čiji je cilj modernizacija sposobnosti i zaštite vazdušnog prostora država na Blakanu", dodaje se u zaključcima.

Zbog posljedjeg člana uzdržani u glasanju za zaključke su bili poslanici Snežana Jonica i Velizar Kaluđerović, zbog odnosa prema NATO-u.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније