Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

dw.com  [ DW ]

26. 03. 2024. 13:13

Savjet bezbjednosti UN poziva na trenutni prekid vatre u Pojasu Gaze

Stalna predstavnica SAD u UN Linda Tomas-Grinfild (u sredini) po prvi put od terorističkih napada Hamasa na Izrael 7. oktobra nije podigla ruku da uloži veto na neku rezoluciju koja se odnosi na situaciju na Bliskom istoku

„Zahtjev Savjeta bezbjednosti UN za trenutnim prekidom vatre u Pojasu Gaze ojačao je militantni islamistički Hamas i naveo ga da odbaci američki kompromisni prijedlog o novom dogovoru o taocima“, ocijenio je izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac. On je za radio Izraelske vojske izjavio da je razočaran što SAD nijesu uložile veto na rezoluciju. „Očekujemo da nas prijatelji ojačaju u ovom teškom trenutku, a ne da nas oslabe protiv Hamasa i svih drugih neprijatelja“, rekao je Kac.

Gotovo šest mjeseci nakon početka rata, Savjet bezbjednosti UN po prvi put je pozvao na „trenutni prekid vatre“ u Pojasu Gaze. Osim toga, najmoćnije tijelo Ujedinjenih nacija zahtijeva trenutno i bezuslovno oslobađanje svih talaca koje drži militantna islamistička teroristička milicija Hamas.

Usvajanje rezolucije bilo je moguće jer SAD, za razliku od ranijih glasanja o zahtjevu za trenutnim prekidom vatre, ovoga puta nijesu uložile veto, već su bile uzdržane prilikom glasanja. Za odluku je glasalo preostalih 14 članica Savjeta bezbjednosti.

Nejasan uticaj na rat

Rezolucija poziva na prekid vatre tokom islamskog mjeseca posta, ramazana, koji je počeo prije dvije sedmice. Takođe se naglašava potreba da se omogući dostava više humanitarne pomoći u Pojas Gaze i da se ojača zaštita civila na palestinskom području.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu kritikuje rezoluciju UN

Ovom odlukom, koja je prema međunarodnom pravu obavezujuća, dodatno je pojačan međunarodni pritisak na sukobljene strane Izrael i Hamas. Međutim, upitno je hoće li i u kojoj mjeri rezolucija imati uticaja na odluke izraelske vlade premijera Benjamina Netanjahua ili Hamasa o daljem toku rata.

Netanjahu otkazao putovanje delegacije u SAD

Kao odgovor na, kako je rekao, „promjenu američkog stava“, izraelski premijer Benjamin Netanjahu otkazao je planirani put dvojice izraelskih diplomata u Vašington. SAD su, rekao je izraelski premijer, odstupile od svog „principijelnog stava“. Propust da iskoriste veto bilo je, rekao je Netanjahu, „jasno povlačenje“ s prethodnog njihovog stanovišta i to utiče na ratne napore protiv Hamasa u Pojasu Gaze, kao i na napore da se oslobode taoci.

Portparol Bijele kuće Džon Kirbi, rekao je, međutim, da američki stav ostaje isti. „Veoma smo razočarani što neće doći u Vašington. kako bi nam pružili priliku da s njima detaljno razgovaramo o održivim alternativama operaciji u Rafi“, rekao je Kirbi o otkazivanju posjete izraelske delegacije. Visoki američki zvaničnici će, kako je dodato, nastaviti odvojene razgovore s izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom, koji je trenutno u Vašingtonu.

Izraelski ministar za strateška pitanja Ron Dermer i savjetnik za nacionalnu bezbjednost Zači Hanegbi trebalo da danas odlete u SAD kako bi se sastali s visokim američkim zvaničnicima. Domaćini su, kako je rekao Kirbi, željeli da izraelskim gostima predstave alternative kopnenoj ofanzivi koju je Izrael planirao na grad Rafu na jugu Gaze, a koju SAD i drugi saveznici odbijaju.

Palestinska deca dobijaju pomoć u hrani u Rafi

Zaokret SAD

Napori da Savjet bezbjednosti UN pozove na prekid vatre do sada nijesu uspjeli, uglavnom zbog SAD. Od početka rata u oktobru prošle godine, Vašington, najbliži izraelski saveznik, protivio se prekidu vatre i tri puta je uložio veto na rezolucije. Predstavnici SAD pozivali su na kraće „prekide vatre“.

U petak je Vašington napravio zaokret i po prvi put u rezoluciji pozvao na „trenutni i trajni prekid vatre“ u ratu u Gazi. Rusija i Kina su, međutim, uložile veto. Nacrt rezolucije za Moskvu i Peking nije išao dovoljno daleko. Smatrali su, između ostalog, da je tekst rezolucije previše proizraelski i djelimično nedovoljno obavezujući.

S obzirom na sve veći broj civilnih žrtava i prijetnju gladi u djelovima blokiranog Pojasa Gaze, SAD su nedavno pojačale pritisak na Izrael. Američki predsjednik Džo Bajden sve više kritikuje, recimo u vezi s planiranom kopnenom ofanzivom Izraela na grad Rafu na jugu Pojasa Gaze.

EU insistira na sprovođenju rezolucije

Najviši predstavnici Evropske unije pozdravili su rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN. „Sprovođenje te rezolucije je ključno za zaštitu svih civila“, napisala je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na društvenoj mreži Iks. Slično su izjavili i predsjednik Savjeta EU Šarl Mišel i visoki predstavnik za spoljne poslove Žozep Borelj.

Evropska unija je još prošle sedmice pozvala na prekid vatre. U izjavi sa Samita šefova država i vlada Unije navodi se da oni pozivaju na trenutni humanitarni prekid vatre „kao preduslov za trajni prekid vatre, bezuslovno oslobađanje svih talaca i pružanje humanitarne pomoći“.

Uprkos rezoluciji, teroristička organizacija Hamas, kako sama navodi, ostaje pri svojim zahtjevima, a oni uključuju, osim sveobuhvatnog prekida vatre, i povlačenje izraelskih trupa iz Gaze i povratak raseljenih ljudi. Teroristička organizacija je za dosadašnji neuspjeh pregovora okrivila Izrael. Sam Izrael pak odbija povlačenje i trajni prekid vatre – obje tačke su nespojive s ratnim ciljem, tj. potpunim uništenjem Hamasa.

Uslovi militantnog islamističkog Hamasa za prekid vatre Izrael je odbacio. Zahtjevi su pokazali da Hamas nije zainteresovan ni za kakav dogovor, navodi se u saopštenju iz kabineta premijera Benjamina Netanjahua.

Analena Berbok: Palestincima je potrebna perspektiva bolje, nenasilne budućnosti u sopstvenoj državi, a bez Hamasa

Berbok o perspektivi nenasilne budućnosti za Palestince

Njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok (Zeleni) se tokom posjete palestinskim autonomnim područjima na Zapadnoj obali založila za „reorganizaciju palestinskih vlasti kroz tehnokratsku vladu“. Palestincima je sada potrebna perspektiva bolje, nenasilne budućnosti u sopstvenoj državi, a bez Hamasa, rekla je Berbok nakon razgovora sa svojim palestinskim kolegom Rijadom al Malikijem i palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.

Berbok razgovara i sa izraelskim kolegom Kacevom, a prethodno je boravila u Egiptu odakle je pozdravila donošenje rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

zi (ard)

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније