Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

Danijel Garić, TVCG

21. 12. 2021. 08:25 >> 08:26

STUDIJA POKAZALA

Zagađenje negativno utiče na plodnost

Studija objavljena u časopisu “Nature Reviews Endocrinology” dovela je smanjenje stope plodnosti kod ljudi u direktnu vezu sa sagorijevanjem fosilnih goriva, uz konstataciju da je rađanje djece u stalnom opadanju u posljednjih 50 godina, te da je ovakav trend direktno povezan sa industrijskom revolucijom.

U studiji, koja se fokusirala na Dansku, primjećuje se da se jedno od 10 danske djece rađa vještačkom oplodnjom, kao i da preko 20 odsto danskih muškaraca nikada nema djecu.

Jedan od autora studije, profesor na Univerzitetu u Kopenhagenu Nils Erik Skakebek, kaže da ovaj trend ugrožava čovječanstvo u cjelini.

„Moramo da shvatimo da premalo znamo o neplodnosti u populaciji, tako da bi sljedeći korak bio da zaista otkrijemo zašto toliko mladih parova nema djecu“, rekao je Skakebek.

On ističe da je potrebno više istraživanja, ali tvrdi da zagađenje fosilnim gorivima i toksini iz životne sredine mogu doprinijeti različitim problemima plodnosti. Dobar primjer, kako ističe, je što 74 hiljade slučajeva raka testisa svake godine doprinosi niskoj stopi plodnosti. On pojašnjava da se trendovi poput ovih ne mogu objasniti genetski, jer se takva evolucija odvija tokom dugih perioda.

On je pozvao svoje kolege naučnike da “kopaju dublje” i istraže odnos između nataliteta i zagađenja.

Dok je sve više istraživanja o vezama između fosilnih goriva i komplikacija po ljudsko zdravlje, neke studije se već rade na životinjama. Tako je već zaključeno da pacovi doživljavaju genetske promjene koje utiču na njihovo reproduktivno zdravlje kada su izloženi toksičnim hemikalijama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније