Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

[ Ivana Vlaović, Radio Crne Gore ]

01. 05. 2023. 09:48 >> 09:48
1

UČESNIOCI KAMPA

"Izgradnja HE na Komarnici put kojim se ne smije ići"

Dok je Šavnik posljednjih pola godina u fokusu javnosti zbog nemogućnosti održavanja lokalnih izbora, grupa građana iz Crne Gore i inostranstva odlučila je da se u tom gradu pridruži petodnevnom protestno - edukativnom kampu pod sloganom “Misli bistro” radi očuvanja rijeke Komarnice.

“Kampom poručujemo da ne damo da na Komarnici bude izgrađena hidroelektrana. Razlog su neopisive biološke i ambijentalne vrijednosti Komarnice koje sa sobom donose potencijale održivog turizma, koji su do dan danas potpuno neiskorišćeni”, objašnjava za Radio Crne Gore biološkinja i članica Crnogorskog društva ekologa koje je dio inicijative “Spasimo Komarnicu”, Jelena Popović.

Ističe da je jedan od ciljeva da rijeka Komarnica postane dio UNESCO svjetske baštine zajedno sa Durmitorom.

Da je izgradnja hidrolektrane na Komarnici put kojim se ne smije ići, poručuje i ekološki aktivista Aleksandar Dragićević.

Dragićević podsjeća na neostvarena obećanja koja su postojala u vezi sa izgradnjom Hidroelektrane “Piva”.

“Imali smo priliku da čujemo kada se radila Hidrocentrala Piva da će taj projekat donijeti ekonomski rast i brojne benefite. Prije izgradnje Hidrocentrale Mratinje pivsko područje naseljavalo je preko 30 hiljada građana. Danas to područje naseljava manje od 10 hiljada ljudi”, kazao je Dragićević za Radio Crne Gore.

Stoga, kako kaže Dragićević, kampom u Šavniku poručuje se da Komarnicu ima ko da brani i da se sa pomenutim projektom mora stati.

Popović naglašava da stručnjaci iz bioloških nauka i iz energetike, ekonomije, turizma, nakon analize planiranog projekta, poručuju da to nije pametna investicija, te da bi se mnogo više izgubilo nego što bi se dobilo.

“Osim gubitka jednog od najvrjednijih prirodnih cjelina u Crnoj Gori, kanjona u kom se kriju vrste od prije ledenog doba, neke biljne zajednice koje žive samo tu i nigdje više, cijeli jedan mozaik ekosistema koji izaziva divljenje kod biologa i ekologa, Crna Gora bi izgubila i jednu od najvećih šansi za održivi razvoj seoskih područja koja se nalaze na savršenoj lokaciji za tako nešto, i koja mogu da budu primjer kako je moguće da lokalno stanovništvo na selu živi od svog rada, u svojoj zdravoj sredini i u svom miru, nezavisni od nekih velikih štetnih projekata”, poručuje Popović.

Ona dodaje da se ovogodišnji kamp održava drugi put, u periodu od 28. aprila do 2. maja, oslanjajući se na ideje prošlogodišnjeg koji je održan u Plužinama.

Stoga je jedna od ideja promocija potencijala Šavnika i Plužina za razvijanje outdoor centra i ruralnog turizma, kazala je Popović.

“Šavnik i dalje ima netaknutu rijeku Komarnicu. Ima čuveni kanjon Nevidio, ispod kog tek kreće dio Komarnice koji je savršen za kajakaše i za razvoj sportskog ribolova.
Komarnica se naslanja na Durmitor, koje je najposjećenije područje u zemlji, i to zato što je proglašen UNESCO područjem svjetske baštine. Turisti jedva čekaju da dođu u područje koje je na svjetskom nivou proglašeno kao jedno od najljepših i najvrijednijih”, objasnila je Popović.

Osim toga, kako navodi, oko Komarnice se nalaze predivni platoi prepuni sela, u kojima ima zdrave hrane. Ta sela se, ističe Popović, nepravedno zapostavljaju.

Ona bi, kako kaže, mogla da se razviju samo ukoliko stanovnici tog područja uzmu stvar u svoje ruke i prate trendove savremenog zelenog turizma.

Kamp su podržale i brojne poznate domaće i regionalne ličnosti uz apel da se rijeka Komarnica ne stavlja u cijevi i da se ne dozvoli njeno devastiranje.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније