Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

ТВЦГ

20. 07. 2023. 16:44 >> 16:45
1

PROBLEM OBLIŽNjI RESTORAN

Turiste na prilazu Crnom jezeru dočekuju neprijatni mirisi

Na društvenim mrežama juče se pojavio snimak na kojem se navodno vidi izlivanje vode iz septičke jame restorana na Crnom jezeru. Ekološki aktivisti upozoravaju da se grad napaja vodom iz jezera, te da eventualno zagađenje može da ugrozi zdravlje građana i turista. Zakupac restorana, s druge strane, tvrdi da postoje prečišćivači otpadnih voda. Iz Agencije za zaštitu životne sredine smatraju da zbog nepoštovanja principa zaštite prirode treba tražiti raskid ugovora.

Turisti, posebno ekolozi, skreću pažnju da je za jedan od bisera crnogorske prirode to nedopustivo.

"Ovaj restoran je jednostavno neodrživ po broju gostiju, proširili su ga i stavili veći broj stolova nego što je raniji restoran imao. Zamislite neko dođe iz Švajcarske ili Austrije, ili Slovenije koje nemaju ništa pod UNESKO-m, a mi imamo 36.000 hektara, i prva stvar koja ih dočeka je smrad", kaže ekološki aktivista Miloš Lazarević.

Ovih dana turiste kada priđu jezeru dočekuje neprijatan miris. Zakupac restorana Luka Bulatović kaže da je ovo jedini objekat u Nacionalnom parku Durmitor koji ima uređaje za prečišćavanje otpadnih voda i uređaj za prečišćavanje ulja iz restorana.

"Upojna jama je na mjestu koje ne može da primi prečišćene vode. To što se pojavilo, ta jedna mala lokva, to je prečišćena otpadna voda", objašnjava Bulatović.

Iako se vode odlivaju gdje im nije mjesto, zakupac tvrdi da ne mogu doći do jezera.

"Otpadne vode ne mogu da dođu do jezera, a šta i da dođe, to su prečišćene vode, a to je danas i inspekcija utvrdila. Ekološki inspektori su dolazili danas, obišli teren, i ustanovili da sve ovdje funkcioniše u najboljem redu", tvrdi Bulatović.

Iz Agencije za zaštitu životne sredine kažu da su dobili pritužbe turista na neprijetne mirise i glasnu muziku iz restorana.

"Sve smo to dokumentovali, snimili, imamo video zapise. To smo poslali Ekološkoj, odnosno Komunalnoj inspekciji Žabljaka, oni su izašli na teren, jer je evidentno da se ne poštuje ugovor i treba tražiti raskid", kaže direktor Agencije Milan Gazdić.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније