Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

[ M.M.Lj. ]

22. 09. 2023. 09:11 >> 15:20

SAVELjIĆ PITA NADLEŽNE

"Ko i za čiji račun iz MKI dozvoljava tri kamenoloma iznad Risna"

Ornitolog i građanski aktivista Darko Saveljić postavio je nekoliko pitanja Ministarstvu kapitalnih investicija(MKI), Opštini Kotor, Upravi za zaštitu spomenika kulture i Agenciji za zaštitu životne sredine, među kojima se ističe ono ko i za čiji račun iz MKI dozvoljava tri kamenloma u UNESCO zaštićenoj zoni, iznad Risna.

Saveljić je u javnom obraćanju, na svom Fejsbuk profile pitao kako je moguće da iznad Risna, u UNESCO zaštićenoj zoni imamo ogromni nelegalni kamenolom.

“Što radi Inspekcija za rudarstvo u ovom slučaju, kako je moguće da je neko nelegalno eksploatisao stotine hiljada kubika kamena? “, navodi se u njegovom obraćanju.

Pita i kako je moguće da se na glavnom putu Nikšić – HN, u UNESCO zaštitnoj zoni nalazi tabla „zona miniranja“.

“Jeste li to ikad i iđe u svijetu vidjeli? Još u zoni zaštite UNESCO? Ko u Crnoj Gori i za čiji račun želi turizam, kamenolome i zone miniranja u UNESCO zoni?”, saopštio je Saveljić.

On je pitao institucije I ko je i za čiji račun dao dozvolu za naselje preko puta Gospe od Škrpjela.

“Zašto je Opština Kotor ćutala, a Uprava za spomenike iskulirala ekstremnu devastaciju UNESCO baštine? Je li pokrenuta ičija odgovornost”, navodi se u objavi.

Saveljić je pitao i kako je moguće da se kod Agencije za životnu sredinu, pored činjenice da su u UNESCO zaštitnoj zoni, vode tri postupka dobijanja ekološke saglasnosti.

“Zašto Opština Kotor ćuti, zašto se krije iza sramnog dokumenta Uprave za spomenike koji kaže da kamenolom neće ugroziti UNESCO kad ICOMOS, organizacija pri UNESCO iz Crne Gore, ima ozbiljne rezerve prema ovim investicijama i snažno je protiv?”, navodi se u objavi.

Ko i za čiji račun iz MKI gura tri kamenloma u UNESCO zaštitnoj zoni, iznad Risna, postavlja pitanje Saveljić.

“ Ko je taj pejzažni arhitekta u komisiji koju je formirala Agencija koji je rekao da kamenlomi u UNESCO zaštitnoj zoni neće štetiti pejzažu”, kaže on.
Pita I zašto se nijesu ispoštovale preporuke Nacionalne komisije za istraživanje nesreća a u cilju prevencije incidenata kruzera u zalivu, ko se to igra sa UNESCO baštinom?

“ Zašto zaposleni u MKI ćute kad me jedan od investitora kamenoloma, na sastanku u MKI naziva „uličarom“? Za koga oni rade? ožda je vrijeme da se zamislimo i iskreno posvetimo budućnosti ove zemlje? Poješće nas mrak”, napisao je Saveljić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније