Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

О.З. [ rtcg.me ]

04. 10. 2023. 19:09 >> 19:09
3

SAVELjIĆ ISTAKAO

"Mnoge životinje u Crnoj Gori nemaju svijetlu budućnost"

Crnoj Gori potrebno je novo rješenje o zaštiti rijetkih ugorženih vrsta životinja, kazao je Portalu RTCG Darko Saveljić iz Agencije za zaštitu životne sredine. Svjetski dan zaštite životinja obilježava se danas, a Saveljić smatra da mnoge životinje u Crnoj Gori nemaju svijetlu budućnost.

Prema njegovim riječima, najveću opasnost po životinje u Crnoj Gori predstavlja gubitak staništa izradnjom infrastrukture, potom požari, poplave, sječe šuma i, naravno, lov i krivolov.

Takođe, kako je dodao, posljednjih godina sve drastičnije klimatske promjene utiču na opstanak divljih životinjskih vrsta.

On je podsjetio da je Zavod za zaštitu prirode je 2006. godine donio rješenje o zaštiti rijetkih ugorženih vrsta životinja, biljaka i gljiva.

"To rješenje je znatno zastarjelo, s obzirom da se u posljednjih 20-ak godina promijenila ekološka slika Crne Gore upravo zbog intenziviranja izradnje infrastrukture, sve drastičnijih požara i sve dužih i sušnijih ljeta, kao i sve većeg nemara u odnos na prirodna bogatstva, u prvom redu zaštite šuma", napomenuo je Saveljić.

Najavio je da će Agencija za zaštitu životne sredine uskoro početi sa izradom novog rješenja o zaštiti rijetkih ugroženih vrsta životinja, koje će, kako je kazao, sigurno da budu brojnije.

"Na primjer, što se tiče ptica, rješenjem iz 2006. zaštićeno je 297 vrsta od 353 koliko se nalazi u Crnoj Gori. Sigurno da će novo rješenje imati 330 vrsta ptica koje moraju biti zaštićene trajnom zabranom lova, uznemiravanjem i tako dalje", rekao je Saveljić.

Da bi se došlo do toga, kako je naveo, Zakon o zaštiti prirode iz 2008. godine naložio je izdavanje crvenih lista i crvenih knjiga.

"To predstavlja spiskove vrsta pojednih oblasti biodiverziteta, koje su rangirane u odnosu na ugorženost prema standardima svjetskog autoriteta za zaštitu prirode, a to je Međunarodna unija za zaštitu prirode. Mi smo do sada izdali crvene liste ptica, vodozemaca i gmizavaca i leptira", kazao je Saveljić.

Iz te tri publikacije, kako je istakao, vidi se da mnoge životinje u Crnoj Gori nemaju svijetlu budućnost.

"Samo što se tiče ptica, u posljednjih 30 godina izgubili nekoliko vrsta, a nekoliko vrsta smo na pragu da izgubimo, jer imaju status kritično ugroženih vrsta", poručio je Saveljić.

Prema njegovm riječima, Crna Gora i dalje srlja kada je u pitanju zaštita prirode.

"Ona nije adekvatna, čak i u nacionalnim parkovima, s obzirom na ekstremni turistički pritisak, posebno u ljetnjim mjesecima. Znači, kod nas životinje nisu zaštićene čak ni u zaštićenim zonama, jer imamo stalno uznemiravanje od strane turista tokom ljetnjih mjeseci", zaključio je Saveljić.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније