Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

A.M. [ Portal RTCG ]

12. 02. 2024. 18:46 >> 20:20
1
Čitaj mi:

resorni ministar

Martinović odbio žalbu Montenegro petrola

Ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović odbio je žalbu građevinske firme Montenegro petrol, koja je vršila eksploataciju šljunka sa rijeke Morače. Dalji postupak vodi zaštitnik imovinsko pravnih odnosa Crne Gore.

Kako saznajemo u resornom ministarstvu, Martinović je odbio žalbu kompanije Montenegro petrol koju zastupa advokat Nikola Martinović. Oni su se žalili na Rješenje Agencije za životnu sredinu koja je ranije konstatovala da je betonskim postojenjem na Morači napravljena šteta životnoj sredini.

Agencija je prošle godine donijela rješenje kojim je utvrđeno da je Montenegro petrol pričinio štetu životnoj sredini kršenjem Zakona i profesionalnih standarda, internih pravila poslovanja.

“I grubom nepažnjom operatera usljed devastacije prirodnih vrijednosti u koritu rijeke Morače na potezu od ušća Sitnice do Vukovačkog mosta, čime je pričinjena šteta koja ima značajan negativan uticaj na dostizanje ili održavanje povoljnog statusa zaštićenih vrsta i prirodnih staništa predmetnog područja, kao i izdašnost vodoizvorišta Bolje sestre”, navodi se, između ostalog, u rješenju.

Martinović kaže da je poštujući nalaze nadležnih institucija i cijeneći doprinos pojedinaca u borbi protiv svih onih koji nezakonito koriste prirodne resurse Crne Gore, odbio žalbu kompanije "Montenegro petrol" na Rješenje Agencije za životnu sredinu koja je ranije konstatovala da je betonskim postrojenjem na Morači napravljena šteta životnoj sredini.

"Sjećamo se da je riječ o kompaniji koja je eksploatisala šljunak s rijeke Morače. Nastavljamo čvrsto stajati u zaštiti naših rijeka i prirodnih staništa, čak i pod pritiscima i opstrukcijama. Zaštita prirode i zakonito postupanje prema svima jednako, bez straha i pritisaka nema alternativu", kazao je Martinović.

Ovim povodom oglasio se i ekološki aktivista Vuk Vujisić, koji je ocijenio da se dešavaju velike stvari za ekološku Crnu Goru, i pojasnio da ovo znači da će Rješenje Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore o šteti na Morači postati pravosnažno te da će biti utvrđena šteta u životnoj sredini.

"Pored brojnih pritisaka i opstrukcija od strane građevinskih firmi koje imaju milione i razne produžene ruke, ministarstvo na čelu sa Vladimirom Martinovićem je pokazalo integritet i odlučnost da brani državni i javni interes u ovom slučaju", navodi Vujisić.

Kako kaže, sada kada je šteta i u intitucijama prepoznata, "može se dalje nastaviti sa sudskim epilozima, a Zaštitnik imovinsko pravnih poslova Crne Gore će vjerujem kao i do sada odlučno braniti državni interes".

"Ovo će biti najveći dokazani slučaj štete u životnoj sredini u istoriji Crne Gore. Sledeća faza nakon što se sistem izbori sa opstrukcijama u svojim redovima je uklanjanje preostalih eksploatatora iz korita Morače i sanacija štete. Crna Gora mora da čuva svoje prirodne resurse", saopštio je Vujisić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније